După cinci zile de război deschis, forțele de invazie ale Federației Ruse au avansat în interiorul Ucrainei, însă nu au reușit să câștige niciunul din marile orașe unde au deschis luptele. Nici teritoriile câștigate nu sunt substanțiale, forțele ucrainene opun rezistență, însă nici grosul armatei rusești nu este angajat în luptă încă.

În Kiev forțele rusești au ajuns în apropierea capitalei pentru că au intrat decis dinspre granița cu Belarus, însă de vineri de când au ajuns în apropiere de oraș nu au reușit să pătrundă, iar majoritatea luptelor mari s-au dus în localitățile satelit ale capitalei Ucrainei. Mai mult, în unele locuri coloane întregi de blindate rusești au fost distruse complet de rezistența ucraineană. Acum, însă, Kievul se pregătește pentru o nouă seară de bombardamente și lupte, în special că la doar câteva zeci de kilometri de oraș convoaiele rusești au fost fotografiate din satelit.

Lupte aprige se duc în continuare în SumyKherson, Mykolayiv, Melitopol și Berdyansk. Alte localități unde au loc confruntări: Cernihiv, Brovarî, Stakhanov, Syeverodonetsk, Romny.

În Harkiv, cel mai mare oraș după capitala Kiev, forțele rusești au atacat constant, au reușit să pătrundă în oraș parțial duminică dimineață, însă coloanele de blindate au fost complet anihiliate, iar militarii ruși au fost eliminați din oraș. Luni, însă, orașul Harkiv a fost supus unui bombardament masiv, fără precedent, cu arme cu muniție cu dispersie (cluster ammunition), rachete de artilerie GRAD și Smerch, potrivit relatărilor presei locale.

Bombardamentul din Harkiv a lovit fără discriminare străzile și blocurile din oraș, omorând și rănind numeroși civili. Imaginile surprinse pe străzile Harkivului sunt greu de privit. (HotNews.ro)

Articolul precedentAstăzi se reunește Consiliul Suprem de Apărare a Țării/ Discuții despre evoluțiile de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei
Articolul următorSperăm că NU va fi cazul, dar e bine de știut. Unde ne adăpostim în cazul unui atac nuclear (Guvernul SUA)