Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat zilele trecute că va încerca să paseze primarilor din judeţ responsabilitatea organizării procedurii de achiziţie pentru “Programul cornul şi laptele”. Pentru ca manevra să sune bine, Bolojan a invocat o presupusă oportunitate ca elevilor să le fie oferite fructe ecologice autohtone şi produse de panificaţie proaspete, coapte în brutăriile locale.

În realitate, Bolojan încearcă să scape de o responsabilitate care generează foarte multă birocraţie. Programul cornul şi laptele, finanţat din fonduri europene, necesită proceduri de urmărire în detaliu a fiecărei operaţiuni, după ce s-a ajuns şi la situaţii aburde, în care Curtea de Conturi a imputat autorităţilor faptul că nu au recuperat cornurile nedistribuite unor elevi absenţi. Or preşedintele Consiliului Judeţean Bihor şi-a început mandatul cu o altă manevră populistă: reorganizarea unor structuri înfiinţate de predecesorii săi liberali (Cornel Popa şi Radu Ţîrle) şi concedierea unor funcţionari. Astfel, Bolojan s-a trezit în situaţia că nu mai are oameni care să se ocupe de Programul cornul şi laptele.

Ideea lui Bolojan, de a scăpa de birocraţia Programului cornul şi laptele, nu este una originală. În 2019, precedenta administraţie judeţeană, condusă de Pásztor Sándor (UDMR), a realizat primele demersuri în acest sens. În urmă cu doi ani, Consiliul Judeţean Bihor a solicitat consiliilor locale să-şi exprime acordul sau dezacordul cu privire la preluarea programului. Surprinzător sau nu, Ilie Bolojan, pe atunci primar al municipiului Oradea, s-a opus vehement.

Pe 17 aprilie 2019, Consiliul Local Oradea adopta hotărârea privind neasumarea responsabilităţii organizării şi derulării procedurilor din Programul cornul şi laptele. Raportul de specialitate care stă la baza hotărârii de consiliu local, semnat de primarul Ilie Bolojan, este în opoziţie totală faţă de ideile din prezent ale “baronului” de Bihor.

Încă din anul 2011, Municipiul Oradea şi-a declinat disponibilitatea de a prelua acest program, argumentând astfel:

a) aceste activităţi au fost derulate în mod tradiţional de Consiliul Judeţean Bihor,

b) experienţa acumulată de Consiliul Judeţean Bihor în desfăşurarea acestor două prigrame,

c) numărul mare de unităţi de învăţământ din municipiu (44 de unităţi de învăţământ), coroborate cu deficitul de personal care să preia aceste activităţi,

d) prin continuarea acestui program de către Consiliul Judeţean Bihor, s-ar simplifica procedurile de achiziţie publică şi de derulare financiară a programului la nivelul întregului judeţ“, se arată în raportul de specialitate.

Documentul integral poate fi consultat AICI! (.pdf)

Cu totul altfel argumentează în prezent Ilie Bolojan: “Din păcate, aproape toate localităţile din judeţ au delegat această achiziţie către Consiliul Judeţean. Noi nu vrem să ne spălăm pe mâini de această sarcină. Dar voi încerca în următoarele două luni să-i conving pe primarii din judeţ să organizeze dânşii aceste proceduri de achiziţie pentru Programul cornul şi laptele. Astăzi, valoarea acestui program este de 1,5 milioane de euro într-un an, având contracte cu firme care aduc mere din străinătate, iar cornurile, ştim cu toţii, după câteva zile nu mai au calitatea şi prospeţimea cuvenite”, a afirmat Bolojan într-o conferinţă de presă.

Ilie Bolojan apelează şi la coarda sensibilă a producătorilor locali pentru a-şi susţine demersul pe care îl desfiinţa în urmă cu mai puţin de doi ani:  “Există posibilitatea ca primăriile să încredinţeze furnizarea acestor produse către companii din judeţul Bihor. Credem că ar trebui să se facă un efort din partea tuturor. O contractare de către primării, chiar dacă generează o muncă suplimentară, garantează produse mai bune, mai proaspete, ecologice iar banii rămân la fermierii şi la firmele bihorene. Firmele care oferă fructe ecologice au un avantaj în procedura de achiziţie. Primăriile cunosc la nivel local aceste firme care produc ecologic. Sigur că dorim să le oferim copiilor cele mai bune alimente”, a declarat Bolojan.

sursa: stiripesurse.ro autor: Florin Pușcaș

Articolul precedentCum vor începe școlile fizic din 8 februarie. Reguli stricte transmise de Ministerul Educației către Ministerul Sănătății – Document
Articolul următorEconomia UE intră în recensiune. România e în prăpastie – cât de afectate vor fi salariile și pensiile