E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, cînd sprîncenele lui Dragoș Anastasiu, cînd freza proprietarului City Grill. Șprițul și friptura gratuită răzbat din aceste ședințe de brainstorming. Rîgîitul politic e singurul plan de redresare a economiei.
Altfel, sectorul HoReCa (hoteluri-restaurante-cafenele) are o pondere de 1,7% în Produsul Intern Brut.
Să notăm că PIB-ul nostru e dominat de industrie, cu o contribuție de 27%, iar această ramură a economiei, care nu apare în poze cu premierul Orban, a înregistrat o scădere de 26% în ultimele luni. Comisia Europeană ne atrage atenția că în restul Europei scăderea medie a industriei e de 16%, adică noi ne-am prăbușit la capitolul industrie cu peste 50% mai mult.
Numai că Ludovic Orban e cu ochii pe bere și pe mititei. E de înțeles. Sînt domenii care țin de competența lui directă. Domenii de la care se pot aștepta creșteri, dar la alcoolemie și colesterol.
La fel, fără să dea la iveală vreo îngrijorare cu privire la căderea industrială, fără să bage în seamă agricultura și comerțul, care se înfig în pămînt cu energia vechilor MiG-uri, premierul României și miniștrii săi sînt preocupați de păcănele. „Industria“ jocurilor de noroc e o veche amenajare a băieților deștepți din clientelă, cu venituri estimate la aproape 12 miliarde de lei și protecție de la instituții. Deținătorii pieței sînt nume locale, asociate, în general, cu fonduri de investiții străine, companii bazate în Cipru, Malta, Gibraltar, care încasează în România și adună banii în afara ei. Cifra de afaceri nu coincide, în viziunea acestor companii, cu veniturile, așa că impozitarea se face prin formule convenite politic.
Mai toate guvernele au ocrotit această industrie alunecoasă, au încurajat-o să plutească în ceața unei fiscalități neprecizate, cu efecte atît în planul corupției individuale, cît și în finanțarea unor canale media de propagandă.
Jocurile de noroc sînt profitabile în toată gama lor, de la spălătoriile de tip cazino și pariuri online la deznădăjduitele păcănele, cele care măsoară mizeria socială în care guvernele și-au adus cetățenii. Impactul în PIB al industriei norocului e imposibil de precizat, dar contribuția la buget, prin impozitarea salariaților, e de cel puțin treizeci de ori mai mică decît contribuția industriei adevărate.
Așa stînd lucrurile, Ludovic Orban vrea să scadă taxele și la HoReCa, și la păcănele. Industria, agricultura și infrastructura pot să aștepte: după atîta stat acasă, poporul e pus pe concedii, băutură și jocuri de noroc. (sursa)
preluare din catavencii.ro | autor – Doru Bușcu