Guvernul a aprobat vineri Ordonanța de urgență privind măsurile de sprijin pentru facturi care vor fi aplicate în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, a anunțat inițial ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a detaliat noile măsuri.

Ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial. Au rămas aceleași plafoane de preț stabilite pentru consumatori, dar și diversele discriminări despre care Economedia a scris aici. Producătorii de gaze vor fi în continuare obligați să vândă gaz cu 150 lei/MWh și se păstrează supraimpozitarea cu 80% a venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică.

Principalele prevederi:

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:
a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică.

Prețul final facturat se aplică și în cazul locurilor de consum ale clienților casnici racordate începând cu data de 1 ianuarie 2022.

În cazul clienților casnici care nu pot beneficia de prevederi în funcție de consumul anului 2021, dar al căror consum înregistrat în anul 2022 se încadrează în oricare din tranșele de consum prevăzute, precum și în cazul clienților casnici și noncasnici racordați începând cu data de 1 ianuarie 2022, furnizorii emit în luna februarie 2023 facturi de regularizare a consumului facturat anterior aferent perioadei de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență, utilizând prețul final conform tranșei aferente de consum, și facturează consumul înregistrat după data reîncadrării la prețul final corespunzător tranșei de consum.

Componenta de furnizare a energiei electrice și/sau a gazelor naturale este de 73 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv 12 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale.

În perioada 1 aprilie 2022—31 octombrie 2022, furnizorii de gaze naturale au obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale un stoc minim de gaze naturale pentru asigurarea continuității și siguranței în alimentarea clienților săi finali/asigurarea consumului propriu și suportabilității prețului de către aceștia. Cantitățile de gaze naturale reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor vor reprezenta minimum 30% din cantitatea de gaze naturale necesară consumului clienților finali din portofoliul propriu/consumului propriu.

În perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale au obligația să vândă, cu prețul de 150 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii clienților casnici, pentru a asigura în perioada respectivă necesarul de consum al clienților casnici din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale.

În perioada de aplicare a dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se impozitează cu 80%. (economedia.ro)

Articolul precedentReprezentant al industriei IT, critici dure pentru proiectul de cloud guvernamental: ”O inițiativă deosebit de nocivă. Dă control absolut și discreționar asupra softului tuturor instituțiilor și datelor tuturor cetățenilor către SRI și STS / Construiește un monopol comercial”
Articolul următorCâștigătorii pandemiei… Numărul românilor cu depozite de peste 100.000 de euro a crescut în anul 2021 cu 7.233, depăşind 54.500, iar valoarea cumulată a depozitelor peste acest prag a trecut de 12 mld. euro