Klaus Iohannis are pe agenda vizitei de miercuri din Ungaria o întâlnire cu președinta Katalin Novák, dar nu și cu premierul Viktor Orban, liderul de facto al țării vecine. Motivul? Viktor Orban a preferat să plece din țară exact în timpul vizitei lui Iohannis, deși vizita președintelui României fusese stabilită de luni bune.

Astfel, Viktor Orban a început marți o vizită în Georgia, pentru o întâlnire a guvernelor celor două țări, potrivit site-ului său oficial. El s-a întâlnit la Tbilisi cu premierul pro-rus Irakli Garibasvili.

Plecarea lui Viktor Orban de la Budapesta e motivată de faptul că premierul maghiar nu a vrut să se asocieze cu mesajele pro-europene și pro-Ucraina ale președintelui Iohannis, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

Viktor Orban este singurul aliat al lui Vladimir Putin în interiorul UE și NATO. El este considerat calul troian al Rusiei în cele două organizații și a blocat mai multe decizii ale UE legate de sancțiunile aplicate Rusiei.

De asemenea, Viktor Orban a lansat remarci revizioniste atât la Tunșnad în acest an, cât și în alte ocazii în care s-a afișat cu harta Ungariei Mari, determinând reacții de protest ale României, Slovaciei și Croației.

În cadrul vizitei sale de la Budapesta, Iohannis are în program o întâlnire cu președinta Katalin Novák la Palatul Prezidențial și depunerea de coroane de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut din Piața Eroilor și la parcela 144 a soldaților români din Cimitirul central Rakoskeresztur.

Aceasta e prima vizită a unui președinte român la Budapesta după 14 ani. Precedenta vizită oficială făcută la Budapesta fusese făcută de Băsescu. (sursa)

Articolul precedentViolența în școli. Reguli pentru personalul didactic
Articolul următorBNR vrea creșterea educației economice și financiare a antreprenorilor