Nici nu am încheiat bine vacanţa de Paşte că deja gândul ne zboară la liberele de 1 Mai. Dacă vreți o experiență memorabilă, puteți încerca un tur al cramelor din zonele viticole cu tradiție. Veți avea parte de degustări și povești spumoase despre vin. Când vine, însă, vorba de costuri, s-ar putea să vă ia puţin ameţeala.
Alina Bușu, reprezentant domeniu viticol: Suntem în partea frumoasă partea în care se întâmplă magia.
Reporter: Cât timp rămân aici, la învechit, vinurile?
Alina Bușu, reprezentant domeniu viticol: Trei ani, doi ani, depinde de ceea ce dorim să scoatem pe piaţă, depinde ce vin de calitate superioară ne dorim.
Vinuri preparate ca în Toscana
Dacă sunteți pasionați de vin, veți sorbi fiecare poveste. În aceasta cramă din Drăgăşani, Vâlcea, se prepară vinuri ca în cunoscuta regiune Toscana. Băutură se înnobilează în butoaie aduse chiar din Italia. Cu răbdare, ghidul ne poartă prin fiecare etapă – de la boabă până la licoarea delicioasă din pahar.
Alina Bușu, reprezentant domeniu viticol: Să trecem şi la partea mai interesantă, în care degustaţi vinul. V-am aşteptat cu un pahar de roze. Un roze din Merlot şi Cabernet Franc 2020. Este un vin de vară, un vin răcoros, un vin floral. Se pot simţi destul de bine în pahar notele de soc, de iasomie.
Vizita la cramă răsfață toate simțurile.
Cristina Oprea, reporter Observator: Experiența degustării vinului este desăvârșită de priveliștea idilică ce ni se aşterne în faţa ochilor. O imagine unică şi o poveste ce te îndeamnă să te întorci aici.
Cât costă cazarea la o astfel de cramă
Cine vrea să rămână peste noapte, plăteşte pentru o cameră de două persoane 1.000 de lei, cu mic dejun şi cină incluse. În cramele artizanale, turiştii descoperă tehnici speciale, de tradiţie, prin care sunt obţinute vinuri de excepţie.
Oliver Bauer: Primul contact cu acest soi l-am avut în 2007 de fapt. Am avut şansa să vinific prima dată Crampoşie Aromată.
În casa lui Oliver Bauer suntem primiți cu cel mai nou și mândru vin obținut dintr-un soi specific zonei. Este neamț oltenizat, după cum se recomandă.
Oliver Bauer: Noi oferim ca de obicei, şi anul acesta o degustare, nişte informaţie profundă şi nişte poveşti despre vin. Şi dacă găsim şi nişte brânzeturi din România, oferim şi pe asta.
Un pachet ce include vizitarea cramei şi degustarea de vinuri pentru patru persoane ajunge la 660 de lei.
Bogdan Marica, consultant turism: Se practică turismul viticol în România. Sunt crame care oferă pachete care includ fie excursii de o zi la cramă, cu vizitare de podgorie, cu degustare de vinuri, dar şi excursii de câteva zile, pachete care includ cazare, demipensiune, mic dejun şi cină.
În România, sunt peste 250 de crame, iar o treime dintre ele se pot vizita. (sursa)