♦ Cu 3,4% va creşte economia României în 2024, în accelerare faţă de creşterea de 2% care ar urma să fie în 2023, arată noile prognoze ale guvernului ♦ PIB-ul ar ajunge la 350 mld. euro, adică peste 1.700 mld. lei, iar inflaţia va coborî la 4,6% până la final de 2024.

Răzvan Botea – Economia iese din letargia în care a intrat mai ales în a doua jumătate din 2023, conform prognozei guvernului pentru 2024. Astfel, PIB-ul României ar urma să ajungă la 350 mld. euro, după o creştere de aproape 10%, cifră unde se va situa şi creşterea veniturilor la bugetul statului. Inflaţia va scădea puternic şi pe final de an va ajunge la 4,5%, la doar un punct procentual distanţă de ţintele Băncii Naţioanale a României (BNR), arată cele mai recente prognoze ale Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Prognozele sunt realiste, este de părere Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari, însă, din cauza noilor taxe, inflaţia ar putea însă să se ţină mai sus decât speră guvernul.

„O creştere de 3% pentru anul viitor mi se pare rezonabilă, cred că poate fi atinsă, mai ales că anul viitor e an electoral. Vor fi mărite salarii care vor aduce în plus la un consum şi practic pe deficit mai mare. O să avem şi o creştere economică ceva mai mare”, a spus el la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.

Creşterea economică ar urma să vină din toate sectoarele economice, aşa cum arată prognoza, iar industria ar putea să aibă primul an de creştere după cinci ani de recesiune, conform aşteptărilor guvernului. Riscul cel mai mare la adresa economiei şi bugetului  rămâne însă deficitul bugetar, este de părere Adrian Codirlaşu, care spune că nerealizarea deficitului este un pericol mai mare chiar decât evoluţiile pe plan extern, cum ar fi războiul din Ucraina.

„Să avem un deficit bugetar ridicat (ar fi cel mai mare risc – n. red.), mai mare decât riscurile externe.“

Pe de altă parte, investiţiile ar putea fi un punct forte pentru economie anul viitor: „Investiţiile chiar au mers anul acesta şi în special către infrastructură, iar în condiţiile în care vom continua să primim banii din PNRR ar trebui folosiţi acei bani.“

Pe ce se bazează bugetul de stat în 2023:

3,4% va fi creşterea economică

250 mld. euro va fi PIB

950 de euro va fi salariul mediu net

4,6% va fi inflaţia la final de an. (sursa – ZF.ro)

Articolul precedentSONDAJ – Iohannis, politicianul cu cea mai mare notorietate, urmat de Firea. Pe locul al treilea, ȘOC: Şoşoacă!
Articolul următorRomânia are campioni mondiali la Robotică. Sunt tineri din Oradea!