Partidul naţionalist de opoziţie Lege şi Justiţie (PiS), care la sfârşitul anului trecut a pierdut puterea după alegerile legislative, s-a clasat pe primul loc în alegerile locale desfăşurate duminică în Polonia, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne, ceea ce constituie un eşec pentru ambiţiile premierului Donald Tusk de a-şi consolida controlul asupra puterii, relatează Reuters.
Dacă se confirmă, rezultatele ar zădărnici speranţele lui Tusk de a vedea alianţa sa Coaliţia Civică (KO) pe primul loc în alegeri, independent de partenerii săi de guvernare.
În timp ce PiS a devansat KO, a fost totuşi mult în urma scorului combinat al celor trei formaţiuni care alcătuiesc guvernul de coaliţie şi părea că va pierde puterea în unele guverne regionale.
PiS a obţinut un scor de 33,7%, potrivit sondajului Ipsos efectuat la ieşirea de la urne, situându-se în faţa coaliţiei de centru KO, care a avut 31,9%. Celelalte formaţuni aflate la guvernare, creştin-conservatorii de la A Treia Cale şi Stânga au obţinut 13,5% şi, respectiv, 6,8%.
“PiS-ul de nezdruncinat… Oricum ai privi-o, este o înfrângere substanţială pentru imaginea (partidului lui Tusk)”, a scris pe X Krzysztof Izdebski, director politic la think-tank-ul Fundaţia Stefan Batory.
Tusk a ajuns la putere după alegerile naţionale din octombrie, graţie promisiunilor de a inversa regresul democratic, de a consolida drepturile femeilor şi ale minorităţilor şi de a reface legăturile cu aliaţii occidentali ai Poloniei, care au devenit tensionate sub guvernul anterior al PiS.
PiS a ieşit pe primul loc şi în alegerile legislative, dar şi-a pierdut majoritatea, ceea ce a permis coaliţiei de opoziţie a lui Tusk să vină la putere.
De asemenea, în ultima vreme, PiS şi aliaţii săi au fost afectaţi de lupte interne.
Bruxelles-ul urmăreşte îndeaproape modul în care se descurcă coaliţia lui Tusk, următorul test electoral fiind alegerile pentru Parlamentul European din iunie, în timp ce sondajele de opinie la nivel european sugerează că dreapta populistă va avea rezultate bune.
Un al doilea tur de scrutin în alegerile locale urmează să aibă loc peste două săptămâni în zonele în care candidaţii la primărie nu au reuşit să obţină mai mult de 50% din voturi.
Alegătorii votează pentru a alege membrii celor 16 adunări regionale – a căror componenţă reflectă oarecum sprijinul pentru principalele partide – precum şi mii de consilieri locali şi primari.
UN VIITOR PREZIDENŢIABIL POLONEZ
Vorbind la scurt timp după publicarea exit-pollurilor, Tusk a spus că eşecul alianţei sale de a ieşi pe primul loc s-a datorat în parte prezenţei puternice la vot în fiefurile PiS din estul Poloniei şi în toată zona rurală.
În schimb, un loc în care partidul său s-a descurcat foarte bine a fost Varşovia, unde primarul în funcţie Rafal Trzaskowski, în vârstă de 52 de ani, a fost reales fără a fi nevoie de un al doilea tur de scrutin. Observatorii politici notează că rezultatele bune din capitală i-au consolidat edilului perspectivele de a fi nominalizat pentru a candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor.
Această funcţie este considerată esenţială pentru ambiţiile guvernului Tusk de a reforma sistemul judiciar, despre care criticii au spus că a fost politizat în timpul guvernării PiS, şi de a diminua influenţa cercurilor conservatoare ale PiS asupra vieţii publice.
“Acum, KO va trebui să îl convingă pe Trzaskowski (să candideze la preşedinţie) în loc ca el să fie nevoit să ceară sprijin”, a declarat Rafał Chwedoruk, politolog la Universitatea din Varşovia.
Aliatul conservator al PiS, actualul preşedinte Andrzej Duda, în vârstă de 51 de ani, s-a angajat să se opună la o mare parte din agenda lui Tusk şi luna trecută a pus veto la un proiect de lege pentru a facilita accesul femeilor la contracepţia de urgenţă. (sursa)