printreranduri.net: Cristian Popescu, primarul sectorului 4 din București, cunoscut drept ”Piedone” a luat 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare  în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru tragedia de la clubul Colectiv.

Ce a făcut Piedone mai exact? A semnat niște hârtii. Ca primarul. „Onorata instanță” a încadrat această faptă la infracțiunea de abuz în serviciu. Temeiul legal – „abuzul în serviciu” – este un concept pe cât de general și imprecis, pe atât de drag procurorilor și poporului. Unii au și ieșit în stradă ca să apere „statul de drept”.

Nu am aflat până acum în ce a constat abuzul de serviciu și cum s-a produs încălcarea legii. În orice caz, nicio vorbă despre vreo faptă de corupție săvârșită de primar. Primarul nu a fost prins cu șpaga, nici cu presiuni asupra angajaților. Și asta în ciuda faptului că, la momentul respectiv, tragedia de la Colectiv a fost folosită ca pretext pentru lansarea celebrului slogan ”Corupția Ucide!”, un slogan de care a profitat cine a trebuit pentru a da ”progresiștilor” din piețe partidul pe care îl așteptau. Partid care între timp s-a fâsâit precum „lupta” împotriva corupției…

Așadar, celebrul abuz în serviciu a mai făcut o victimă. Politică.

Din ditamai Primăria Sectorului 4 niciun funcționar nu a fost vinovat pentru autorizarea unui spațiu necorespunzător.  Toți au fost achitați. Doar Primarul a fost găsit vinovat. De parcă Piedone ar fi trebuit să efectueze controalele, el ar fi semnat în locul departamentelor abilitate și în locul tuturor celor plătiți pentru a verifica și răsverifica dacă spusele patronilor sunt conform realității. Spre deosebire de alte instituții, la Sectorul 4 șeful nu semnează ultimul, după ce își dau avizul nici nu știm câte direcții din primărie.

Să ne înțelegem! Acesta nu este un text despre vinovăția sau nevinovăția lui Piedone, stabilită de o instanță judecătorească. Nu sunt în măsură să apreciez dovezile, pe care nu le cunosc doar parțial, din verdictele antepronunțate ale presei. E un comentariu asupra unui paradox pe care nu-l înțeleg.

Înțeleg, în schimb, că în România, justiția televizată și transformată în spectacol de Băsescu și Kovesi, a trebuit să facă astfel încă să mai cadă un cap… și nu orice cap, ci unul care să poată fi dat ca exemplu și să astâmpere setea de sânge a poporului. Ca și în cazul Dragnea. Apropo, în tot dosarul lui Dragnea – în care au fost implicați mai multe persoane – a fost condamnat doar un singur om. Nu făptașul, ci așa zisul instigator. Politicianul care ieșea în evidență…

Revenind la cazul Piedone, în acest dosar sunt mai mulți condamnați, aproape toți cei direct implicați în „prostia” de a aprinde artificii într-un spațiu închis: patronii localului dornici să facă banii cu orice preț, chiar și punând în pericol viața clienților; pirotehniștii care au executat „prostia”; pompierii care au permis funcționarea clubului Colectiv, deși știau că localul nu deține aviz de securitate la incendiu; primarul care a semnat avizul de funcționare. Funcționarii din cadrul Primăriei au fost însă achitați. Doar șeful lor a fost pedepsit. Ciudat, nu-i așa? 

Și acum puțină istorie. Din dorința de a simplifica birocrația din administrația publică, la începutul anilor 2000, Guvernul Năstase a înlăturat obligativitatea depunerii autorizației de prevenire și stingere a incendiilor pentru obținerea acordului/autorizației de funcționare și a înlocuit-o cu o simplă declarație pe proprie răspundere. Iar primarii din întreaga țară au fost obligați prin lege să dea autorizații de funcționare tuturor celor care doar afirmau că îndeplinesc condițiile legale.

În anul 2000 exista un formular cu care agentul economic mergea la primărie atunci când solicita autorizația de funcționare și pe acel formular trebuia să aibă ștampila de la toate instituțiile abilitate inclusiv de la ISU/ pompieri. Dacă nu se găsea ștampila ISU pe formular nu se elibera autorizația de funcționare! Această lege s-a abrogat în 2002 și s-a introdus declarația pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor de prevenire împotriva incendiilor.

Mai întâi a fost Hotărârea Guvernului nr. 573 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea procedurilor de autorizare a funcționării comercianților. A fost apoi proiectul inițiat tot de Guvernul Năstase, transformată în Legea nr. 359 din 8 septembrie 2004 privind autorizarea funcționării persoanelor juridice. Această lege la art. 15 alin. 1 lit. b) prevede că: ”în vederea eliberării de către biroul unic din cadrul oficiului registrului comerțului de pe lângă tribunal a certificatului de înregistrare conținând codul unic de înregistrarea (…) solicitantul are obligația să depună, odată cu cererea de înregistrare și actele doveditoare, declarația tip pe proprie răspundere, semnată de asociați sau de administratori, din care să rezulte, după caz, că: (…) persoana juridică îndeplinește condițiile de funcționare prevăzute de legislația specifică în domeniul sanitar, sanitar veterinar, protecției mediului și protecției muncii, pentru activitățile precizate în declarația tip”.

Practic, această prevedere legală a scos primarii din procesul de autorizare și le-a dat doar un rol decorativ, formal. Legea aceasta a permis să se întâmple tragedia de la Colectiv dar și alte incendii soldate cu victime! De exemplu incendiile din spitalele morții din ultimii ani. Pentru care nu a fost tras nimeni la răspundere. De vreo condamnare ce să mai vorbim…

Ziarul Cetățeanul a solicitat primăriilor de orașe să spună cum au eliberat autorizații de funcționare pentru agenții economici, înainte de 30 octombrie 2015, data producerii tragediei din Clubul Colectiv. Fără nicio excepție, municipalitățile au răspuns că, respectând legislația în vigoare la acea dată, au eliberat autorizațiile de funcționare pe propria răspundere a agenților economici că vor obține avizul PSI.

Iată ce spune, de exemplu, Primăria Oradea: „Verificarea existenței avizului/autorizației privind securitatea la incendiu în spețele deduse analizei exced competenței funcționale a aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Oradea. (…) Răspunderea pentru respectarea tuturor normelor privind securitatea la incendiu revine exclusiv beneficiarului acordului de funcționare/autorizației pentru desfășurarea activității”.

Culmea este că fix pompierii îi avertizează pe edilii să nu-și bage nasul în treburile pompierilor, pentru că nu au niciun fel de atribuții.

Astfel, în dosarul în care a fost condamnat Piedone s-a regăsit o adresă de corespondență purtată între viceprimarul Sectorului 2 de la acea vreme, Dan Cristian Popescu, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (adresa nr. 1367118/19.03.2019), prin care șefii instituției comunicau reprezentantului Primăriei: ,,Nici primarul și nici o altă persoană desemnată de acesta (n.r. în acest caz directorul general al Poliției Locale) nu are acoperire legislativă în a executa controale, constatări contravenții și aplica sancțiuni contravenționale în domeniul apărării împotriva incendiilor (…) în concret, nu are acoperire legală în a desfășura activitățile menționate anterior la instituții și operatori economici care nu sunt în subordinea consiliului local sau nu aparțin domeniului public și privat al unității administrativ teritoriale”.

În aceste condiții, condamnarea lui Piedone miroase de la o poștă a condamnare politică. Stau să mă întreb: oare dacă tragedia „Colectiv” era la Sibiu, mai era băgat primarul la închisoare ?

Tragedia de la „Colectiv” a fost folosită în scop politic în 2015 pentru a înlătura PSD de la guvernare de către actualul președintele Iohannis și cercul de putere din jurul său. Din acest motiv, nimeni nu a fost, de atunci și până astăzi, interesat să afle adevărul sau să facă dreptate! 

Ieri, s-a consumat doar un act de procedură în justiție. S-a pronunțat o sentință definitivă, însă nu s-a făcut dreptate! 

PS. Cozmin Gușă interpretează sentința dată lui Piedone ca fiind un exemplu de a disciplina primarii care îndrăznesc să miște-n front. Voi ce ziceți?

sursa – printreranduri.net

Articolul precedentAtenţie, şoferi: Se introduce o nouă limită de viteză pentru drumurile publice
Articolul următorZeci de percheziții în această dimineață în Bistrița-Năsăud și Bihor. Ancheta vizează un „tun” de peste un milion de lei