Aș dori azi să vă vorbesc despre responsabilitate. 

Da, sunt de acord cu premierul Nicolae Ciucă atunci când spune că o guvernare trebuie să fie responsabilă. Așa cum mi-aș fi dorit să fie responsabilă și în 2020 când Guvernul Orban a împrumutat 172 miliarde lei, sau în 2021, când Guvernul Cîțu a împovărat românii cu alte 76 de miliarde de lei. Sau atunci când PNL împreună cu USR comandau vaccinuri fără număr, risipind banii românilor.

Responsabilitatea guvernamentală înseamnă deopotrivă grijă față de cei care sunt vulnerabili, dar și față de cei care aduc plusvaloare, adică mediul de afaceri. Reducerea inegalităților extreme în societate, asumarea măsurilor care pot genera acest rezultat sunt tot o măsură a responsabilității. Cum sunt și investițiile în viitorul nostru, adică în sănătate și educație.

Este oare corect ca o companie mică să poată plăti 1% din cifra de afaceri, iar o companie mare și multinațională doar 0,3% sau 0 5%? 

Pentru noi, responsabilitate înseamnă și mai multă echitate și solidaritate între contribuabili.

De asemenea, pentru PSD responsabilitatea înseamnă măsuri pentru protejarea populației în fața diverselor crize cu care ne confruntăm. Cum este cazul creșterii prețului la carburanți. 

PSD a prezentat în coaliția de guvernare mai multe soluții privind reduceri importante ale prețului benzinei și motorinei. Premierul Ciucă și PNL au decis varianta unei compensări comune, la care să participe atât statul, cât și operatorii privați. Prețul carburanților va scădea astfel doar cu 50 de bani. Știu, este prea puțin. În plus este o soluție care îi nemulțumește atât pe comercianți, cât și pe consumatori.

Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună și ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de așteptările românilor. În plus, în multe alte țări europene, soluția compensării a funcționat doar câteva săptămâni, după care prețurile au revenit și au ajuns chiar la niveluri mai mari. 

Tocmai de aceea, dacă operatorii din piață vor crește din nou prețurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni în cu propunerea unui preț maximal sau a limitării adaosului comercial.

Așa considerăm că trebuie să se manifeste responsabilitatea, mai ales atunci când ne aflăm la guvernare. Am dovedit-o de atâtea ori în trecut, vom dovedi și acum că suntem de partea românilor și guvernăm pentru ei. (Ioan Mang)

Articolul precedentCel mai mare depozit de deșeuri industriale periculoase din România se află la marginea Oradiei
Articolul următorMarcel Ciolacu, ironic la adresa PNL: Am văzut la G7 cum „comuniștii” de americani și francezi au propus plafonarea prețului la petrol