Orbán profețește necazuri mari pentru Europa, dar, în același timp, stă cu ochii pe buzunare. În loc să-l izoleze, discursul antioccidental îi aduce bani.

Doru Bușcu: Dictator și iliberal, trumpist declarat și putinist cu premeditare, pus mereu pe scandal cu Bruxelles-ul, Orbán reușește să-și umple traista. Obrăznicia lui aduce bani la Budapesta, care importă petrol și gaz din Rusia la prețuri prietenești și primește investiții chinezești de dimensiunea Marelui Zid. Orbán încasează fără jenă aceste dividende financiare și păstrează Ungaria într-o zonă viabilă economic.


  • În 2023, Ungaria a avut investiții străine directe de peste 13 miliarde de euro, în timp ce România, devotată pînă la fanatism regulamentelor euro-atlantice, a atins doar 6,7 miliarde.
  • E drept, cei mai mulți bani au intrat în Ungaria din China, dar nu mai mulți decît au intrat în state ca Germania, Franța, Marea Britanie, care încasau în 2022, de pildă, 18%, 15%, 30% din totalul investițiilor chinezești în Europa.
  • America, firește, lua de trei ori mai mulți bani din China decît UE și Marea Britanie la un loc, urmînd ca dezbaterea despre imoralitatea capitalului chinezesc să aștepte sub preș.
  • La concurență cu marile economii UE, Ungaria dezvoltă azi o industrie a bateriilor electrice, a componentelor pentru mașini electrice și chiar a mașinilor electrice prin politici guvernamentale de deschidere, ajutor de stat și bonificare a investitorilor, care aduc, alături de capitalul chinezesc, și capital german.
  • Germania își extinde plasamentele în industria auto și crește exporturile Ungariei. Imediat în urma investitorilor nemți vin investitorii americani, considerați de Bloomberg „cel mai stabil grup de investitori“, cu peste 106.000 de locuri de muncă generate și cu interese în industrii cu valoare adăugată mare.

Attila hunul e nefrecventabil în vorbe, dar blagoslovit cu bani din toate părțile: și din Occident, și din Orient.

Felul în care stîrnește panică la Bruxelles și intrigă administrația democrată de la Washington pare să fie o formulă de succes pentru atragerea banilor în Ungaria. Politica externă a lui Orbán incomodează UE și NATO, dar consecințele ei, măsurate în bani lichizi, sînt apreciabile. Ca agent de influență al lui Putin, Orbán strînge profitul de la toți jucătorii geopolitici importanți. Sancțiunile pe care i le-a dat UE au fost temporare și pînă la urmă retrase în decembrie 2023, cînd Ungaria a primit cele 10,3 miliarde de euro blocate, amenințînd că va bloca, la rîndul ei, ajutorul de 50 de miliarde acordat Ucrainei și negocierile de aderare.

Orbán e șeful unei țări mici, fără ieșire la mare, fără munți și fără resurse naturale semnificative, cu un bazin hidrografic modest și potențial energetic mic, cu o populație de două ori mai mică decît populația României, cu un PIB de două ori mai mic decît al României, dar cu investiții străine de două ori mai mari. Un lider care a pus în dificultate democrația și instituțiile statului de drept din propria țară, un propagandist al Rusiei agresoare, un sabotor al sprijinirii Ucrainei reușește, în ciuda tuturor acestor fapte și situații, să aducă bani în economia Ungariei și să forțeze Europa să-i accepte toanele.

E clar că fumează ceva ce la noi nu se găsește. (catavencii.ro)

Articolul precedentSondaj CURS: Marcel Ciolacu, cotat cu 31% pentru prezidențiale. Geoană, 15%, la egalitate cu Simion / Scorurile partidelor pentru parlamentare
Articolul următorSperanțe pentru familiile infertile. 10.000 de cupluri și femei singure vor primi finanțare de la guvern pentru fertilizare in vitro