Organizatia Mondiala a Sanatatii a sfatuit medicii sa nu prescrie Remdesivir pacientilor cu coronavirus din spital, punand la indoiala eficacitatea singurului antiviral aprobat pentru tratarea bolii, scrie Financial Times intr-o alerta transmisa vineri dimineata la ora 3.

Remdesivir a fost aprobat de U.S. Food and Drug Administration (FDA) luna trecuta. Dar un expert al OMS a scris vineri in British Medical Journal vineri ca medicamentul “nu e recomandat pacientilor internati la spital cu Covid-19, indiferent de cat de grav sunt bolnavi, deoarece in prezent nu exista dovezi ca le imbunatatesc starea sau nevoia de ventilatie”.

Recomandarea de vineri se bazeaza pe patru studii care au implicat peste 7.000 de pacienti. Organizatia mondiala a precizat ca certitudinea dovezilor este scazuta si nu exista date certe care sa demonstreze ca medicamentul e benefic. E nevoie de studii suplimentare, mai recomanda OMS.

Institutia a recomandat utilizarea steroizilor pentru a trata pacientii bolnavi in stare severa de Covid-19. Steroizii sunt ieftini, se administreaza pe cale orala si sunt disponibili pe scara larga. Remdesivir costa 2.340 USD si se administreaza intravenos.

OMS a decis, de asemenea, sa suspende remdesivirul din lista sa de precalificare, o conditie prealabila pentru achizitii in tarile in curs de dezvoltare, a declarat un oficial pentru Financial Times.

Producatorul Remdesivir, compania Gilead spune ca remdesivirul, cunoscut acum sub numele sau Veklury, a fost recomandat de institutii de renume, inclusiv Institutul National de Sanatate din SUA si Societatea de Boli Infectioase din America. Compania a spus ca exista “dovezi solide” ca urmare a mai multor studii care arata ca medicamentul a accelerat recuperarea bolnavilor de Covid-19.

“Suntem dezamagiti ca recomandarile OMS par sa ignore aceste dovezi intr-un moment in care cazurile sunt in crestere dramatica in intreaga lume si medicii se bazeaza pe Veklury ca pe primul si singurul tratament antiviral aprobat pentru pacientii cu Covid-19 in aproximativ 50 de tari”, spune Gilead.

FDA a aprobat remdesivir luna trecuta, cu cateva ore inainte de a doua dezbatere prezidentiala din SUA. Gilead a raportat vanzari de 873 milioane dolari in al treilea trimestru. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.