USR este un partid care a avut ceva succes, n-a știut cum să-l gestioneze și acum se zbate să se salveze de la dispariție. Doar că, așa cum USR n-a avut niciodată un proiect real, concret, pentru salvarea României, nu are nici unul pentru propria-i salvare.

Patrick Andre De Hillerin: Doctrina politică a USR a fost, de la bun început, hipsterismul agresiv, condimentat cu ceva pretenții de apartenență la lumea bună a oamenilor de succes, care au reușit în viață prin forțe proprii. Dacă, însă, îi scuturai serios, vedeai că așa-zișii oameni de succes aveau în spate metri cubi de contracte cu statul, fonduri europene cheltuite pe proiecte eșuate, grămezi de bani primiți pentru frecat menta, evaziune fiscală sau, pur și simplu, o lipsă acută de venituri. Mulți dintre membrii USR-ului inițial, dacă e să ne luăm după declarațiile lor de avere, au avut prima dată bani pentru o masă decentă de-abia după ce au devenit parlamentari.

USR a fost o surpriză în 2016, o foarte mare surpriză în 2019, după care, prea repede, a intrat în faza de declin. Nu înainte, însă, de a fi distrus bruma de respectabilitate pe care o mai avea Parlamentul României. Prin acțiunile lor, useriști precum Cosette Chichirău, Stelian Ion, Cristian Seidler și alții ca ei au dus mai departe modelul scandalagiului Vadim Tudor și au deschis calea spre decăderea totală produsă în epoca Simion-Șoșoacă.

Dar n-a fost singurul mod negativ în care USR a marcat istoria ultimilor opt ani.

În scurta lor perioadă de guvernare, între începutul și jumătatea anului 2021, USR, care nu reprezenta decât vreo 5% din totalul populației României, a produs mai mult haos decât și-ar fi imaginat cineva: la Transporturi, Sănătate, Fonduri europene. Mai ales la Fonduri europene, de unde Ghinea s-a crezut regele reformelor și împăratul viziunilor. A ieșit ce a ieșit: PNRR-ul României, o învălmășeală de interese meschine și planuri găunoase, plus încăpățânarea de a îndatora România cu 15 miliarde de euro pentru piste de biciclete în păduri, tehnologii nefuncționale precum trenurile cu hidrogen și altele asemenea.

Dar Cristian Ghinea, care nu se ferește să se considere un binefăcător al României, deși este unul dintre cei care i-a adâncit groapa, este și unul dintre groparii USR.

Autopropus drept eminență cenușie, Ghinea a fost inițiatorul găștii care l-a ras pe Nicușor Dan, fondatorul USR. Tot Ghinea a fost cel care a gândit mișcările echipei Barna, pe care visa să-l controleze ușor chiar și dacă n-ar fi ieșit președinte. Ghinea a condus autocarele cu alegători virtuali la alegerile interne din USR, pe care le-a câștigat Cioloș, totuși, pentru că echipa acestuia a fost suficient de vigilentă încât să dejoace manevrele acestui Dragnea rotunjor. Doar că atât a uneltit Ghinea, mai ales după ce a fost nevoit să rămână fără minister, prin retragrea USR de la guvernare, încât Cioloș n-a reușit niciodată să-și conducă partidul.

Lupta surdă și mută a fost câștigată de Drulă, care l-a recompensat pe Ghinea cu 5.000 de euro lunar, de la partid, pentru mărețe politici sociale inexistente.

Acum, după eșecul echipei de conducere a USR, care a dus partidul la cel mai mic scor din istoria sa destul de scurtă, Ghinea ar trebui să plece la braț cu Drulă și cu mulți alții. Ceea ce, foarte probabil, nu se va întâmpla, omul care a reușit să umezească tot posteriorul DNA într-o singură carte sperând că mai poate sta la butoane. Că Ghinea rămâne sau pleacă, însă, devine irelevant dacă șefii de fațadă ai USR vor fi fie Elena Lasconi, fie Seidler. În spatele scandalului garantat poate sta liniștit același rotofei lipsit de consistență. Nici nu mai contează. (catavencii.ro)

Articolul precedentIoan Mang: Victoria din alegerile locale obligă PSD să aibă candidat la președinția României!
Articolul următorAzi are loc solstițiul de vară. E cea mai lungă zi din an