Grăsimea viscerală, sau grăsimea de pe burtă, poate crește riscul de boli de inimă și diabet. Conform nutriționiștilor, cea mai bună metodă de a pierde grăsimea viscerală este, potrivit eatingwell.com, prin consumul mai multor plante.PlayUnmute
Consumul mai multor plante poate reduce grăsimea de pe burtă oferind fibre și antioxidanți și promovând sănătatea intestinelor.
Atunci când vine vorba de sănătatea ta, locația grăsimii corpului contează. O anumită cantitate de grăsime corporală este esențială pentru roluri importante, precum protejarea organelor, oferirea de izolație când este frig și servirea drept sursă de energie pe termen lung.
Grăsimea de pe burtă, cea mai periculoasă pentru sănătatea ta
Totuși, excesul de grăsime care se acumulează adânc în abdomen – adică grăsimea viscerală – poate fi mai dăunătoare sănătății tale decât grăsimea care se află în alte părți ale corpului. „Cea mai periculoasă grăsime nu este cea pe care o poți strânge. Este cea pe care nu o poți vedea”, spune nutriționista Sapna Peruvemba. „Grăsimea viscerală – cunoscută și sub numele de „grăsime ascunsă” de pe burtă – înconjoară organele și crește riscul de boli cronice, precum bolile de inimă și diabetul de tip 2”, explică ea.
Poți scăpa de grăsimea de pe burtă fără diete restrictive
Din fericire, există obiceiuri sănătoase care pot menține grăsimea viscerală sub control, iar acestea nu implică a face nenumărate abdomene. Cheia pentru a pierde acea grăsime încăpățânată de pe burtă începe cu ceea ce mănânci, iar acest lucru nu presupune restricționarea alimentelor tale preferate. Conform dieteticienilor, cea mai bună metodă de a reduce grăsimea viscerală este prin consumul mai multor plante. Este vorba despre tot ce ține de fructe, legume și cereale integrale, până la leguminoase, nuci și semințe. Așadar, există o mulțime de opțiuni delicioase care vor face ca papilele tale gustative să fie fericite și corpul tău să fie energizat!
Cum reduci grăsimea viscerală dacă mănânci mai multe vegetale
Dietele „minune” promit mult și oferă puțin atunci când vine vorba de pierderea în greutate. Acest lucru se întâmplă deoarece secretul pierderii în greutate stă în schimbări sustenabile ale dietei și stilului de viață. Deoarece majoritatea dintre noi nu atingem recomandările de consum de fructe și legume, adăugarea mai multor plante în farfurie este o schimbare mică care poate aduce beneficii mari.
Dieta cu multe vegetale te ajută să consumi mai multe fibre, ceea ce reduce apetitul
Puțini oameni consumă zilnic cei 28 până la 34 de grame de fibre, așa cum recomandă specialiștii. Vestea bună este că alimentele pe bază de plante sunt pline de fibre. Așadar, dacă vrei să reduci grăsimea viscerală, adăugarea mai multor fructe, legume, cereale integrale, fasole și linte în dieta ta este un loc excelent de început.
Fibrele încetinesc digestia alimentelor, suprimă apetitul și reduc riscul de a mânca excesiv, toate acestea putând sprijini pierderea de grăsime, inclusiv grăsimea viscerală. „Mai multe studii arată o legătură între persoanele care consumă mai multe fibre și un risc redus de acumulare a grăsimii de pe burtă”, spune nutriționista Melissa Mitri. În plus, multe plante sunt bogate în fibre solubile, care s-au dovedit a fi foarte utile pentru reducerea grăsimii de pe burtă, adaugă ea. Sursele principale de fibre includ fasolea, lintea, edamame, ovăzul, orzul, merele și perele. Fibrele solubile sunt atât de eficiente încât un studiu a descoperit că pentru fiecare 10 grame suplimentare de fibre solubile consumate zilnic, rata la care se acumulează grăsimea viscerală a scăzut cu aproape 4%.
Ce diferență există între fibrele insolubile și solubile
Fibrele din fructe, legume și alte alimente pe bază de plante ajută și la stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge. „Acest lucru este esențial pentru că atunci când există prea mult zahăr în sânge, corpul îl va stoca sub formă de grăsime, în special grăsimea viscerală, ceea ce duce la un risc crescut de boli de inimă și diabet”, explică nutriționista Amy Davis.
Dieta bazată pe multe vegetale aduce și un aport mare de antioxidanți
Inflamația cronică și creșterea în greutate pot crea un cerc vicios din care este greu să scapi. Asta pentru că atunci când câștigi în greutate, în corp se declanșează inflamația. Asta, la rândul ei, poate duce la rezistență la insulină și face ca organismul tău să devină mai puțin sensibil la hormonii foamei. Rezultatul? Creșterea în greutate. Deoarece țesutul adipos visceral produce compuși pro-inflamatori, acesta poate agrava situația.
Unul dintre cele mai bune moduri de a combate acea inflamație în exces este consumul mai multor alimente anti-inflamatorii pe bază de plante. „Alimentele pe bază de plante sunt bogate în antioxidanți și au demonstrat efecte anti-inflamatorii”, spune Davis. Acești antioxidanți acționează ca un blocaj în bucla de feedback între inflamație și acumularea de grăsime viscerală. De fapt, un studiu a descoperit că persoanele care consumau o dietă mai bogată în antioxidanți și care includea multe alimente pe bază de plante aveau nivele mai scăzute de grăsime viscerală.
Când mănânci mai multe vegetale, intestinul tău va fi mai sănătos
Consumul mai multor plante nu doar că adaugă culoare și varietate în farfuria ta. Fibrele lor sunt hrana pe care bacteriile bune din intestin o iubesc. Cum? Când mănânci un bol de ovăz sau un măr, fibrele sale călătoresc către intestin. Când ajung acolo, bacteriile tale bune se hrănesc cu ele. Asta, la rândul său, le furnizează energia necesară pentru a… înflori, astfel încât să elimine microorganismele dăunătoare.
Sănătatea intestinului susține și pierderea în greutate
Cercetările sugerează că un microbiom intestinal divers – hrănit cu o varietate de alimente pe bază de plante, cum ar fi fructele, legumele, nucile, semințele, cerealele integrale și leguminoasele – poate reduce inflamația, care influențează grăsimea de pe burtă, spune Peruvemba. Pe lângă asta, microbiomul intestinal joacă un rol important în echilibrarea hormonilor foamei – un alt element al puzzle-ului pierderii în greutate.
Alte strategii pentru a reduce grăsimea viscerală
În plus față de adăugarea regulată a mai multor alimente pe bază de plante în farfuria ta, aceste strategii dietetice și de stil de viață pot ajuta, de asemenea, la reducerea grăsimii viscerale.
- Limitează zaharurile adăugate: „Reducerea zaharului adăugat și a carbohidraților rafinați poate ajuta și la reducerea grăsimii viscerale. Aceste alimente contribuie la creșterea nivelului de zahăr din sânge și a rezistenței la insulină și promovează stocarea grăsimii, în special în jurul stomacului”, spune Davis.
- Gestionează stresul: „Stresul cronic ridică nivelurile de cortizol, hormonul de stres care poate declanșa stocarea grăsimii viscerale”, spune Mitri.
- Limitează sau evită alcoolul: „Consumul excesiv de alcool poate contribui la acumularea de grăsime în jurul organelor”, spune Peruvemba.
- Rămâi activ: Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru pierderea grăsimii viscerale. Mitri este mare fan al antrenamentului de intervale de intensitate mare (HIIT), deoarece este o metodă excelentă pentru a arde grăsimea rapid. Totuși, HIIT nu este singurul exercițiu eficient. Cercetările arată că exercițiile aerobice continue, precum alergarea, mersul pe bicicletă sau înotul, sunt la fel de eficiente pentru pierderea grăsimii viscerale.