Un sat din vestul ţării ar putea fi luat drept model de independenţă energetică. Locuitorii ar putea plăti doar 200 de lei pe lună, în loc de mii sau zeci de mii de lei, după ce în sat va fi construit un sistem de producere a energiei termice din resturi vegetale de la legume şi pomi.

La Seleuş, oamenii cresc legume din tată în fiu. În solarii, mulţi au improvizat instalaţii termice ca să încălzească spaţiul şi cheltuie cel puţin 1.000 de lei pe lună pe facturi. “Deocamdată, altă sursă de încălzire mai ieftină nu am găsit, nu am pus în practică, doar firele astea de curent care dau căldură”, spune un bărbat.

Cum scapă de factura la energie

Dacă mai punem la socoteală şi cheltuielile cu casa, în fiecare lună din sezonul rece se duc în jur de 10.000 de lei. Însă facturile mari vor deveni în curând istorie. Cu o investiţie de aproape 9 milioane de euro, în comună va putea fi ridicat un sistem complex de creare a energiei regenerabile.

“Vom obţine un MW de curent pe oră. Ceea ce înseamnă foarte mult pentru bugetul comunei şi 3,3 MW de căldură cu care putem încălzi toată comuna fără probleme. Cu resturile vegetale din solarii, uscăturile de roşii, de vinete, ardei. Aia va merge la biomasă, iar la biogaz va funcţiona pe masă verde”, a explicat Cristian Branc, primarul din Seleuş.

Apă caldă, energie şi căldură cu 200 de lei

Toţi locuitorii comunei se vor putea lega la reţea şi vor avea apă caldă, energie şi căldură în case şi solarii. Automat, şi facturile vor fi mai mici. “Încălzirea în casele oamenilor să nu fie mai scumpă de 200 de lei pe lună. Vom vinde energie electrică şi vom acoperi cheltuielile”, adaugă Cristian Branc, primarul din Seleuş.

Proiectul ar putea fi gata într-un an de zile. În plus, autorităţile locale vor să amenajeze şi un aqualand, unde apa să fie încălzită tot cu biomasă. (sursa)

Articolul precedentFlorian Bodog: Vreau să avem o strategie urgentă pentru protejarea locurilor de muncă din industria românească!
Articolul următorTrendul de a interzice TikTok, pe cale de a ajunge pe telefoanele bugetarilor români. Aplicaţia, o “problemă şi o ameninţare”