Marți, 29 iunie, se împlinește exact o lună de la asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan în mijlocul Aradului, în urma exploziei propriului autoturism. În tot acest timp, autoritățile nu au reținut nici un suspect, iar conducerea multor inspectorate județene de poliție e asigurată de șefi interimari, numiți politic, fără concurs – cum e și cazul Aradului.

În 29 mai, afaceristul Ioan Crișan a murit în urma exploziei propriei mașini în parcarea unui supermarket din Arad. Maşina omului de afaceri a explodat la câteva secunde după punerea în mișcare. Suflul exploziei a spart mai multe ferestre ale blocului la parterul căruia se află supermarketul.

Ioan Crişan deţinea una dintre puţinele ferme de somn african din Europa de Est, amenajată de mai mulţi ani în perimetrul unei foste fabrici de cânepă situată la câţiva kilometri de municipiul Arad. Ferma are 22 de bazine alimentate cu apă termală provenită dintr-un foraj adânc de 900 de metri, iar o parte dintre acestea sunt populate de zeci de tone de peşte.

La o lună de la asasinat, anchetatorii nu au reținut nici o persoană și nici nu au anunțat darea în urmărire a vreunui suspect.

Chestionat în mod repetat despre asasinat, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a repetat constant că anchetatorii urmăresc mai multe piste și că ”România este o țară sigură”.

Asasinatul din Arad a venit pe fondul instabilității cronice de la șefia Inspectoratului Județean de Poliție. La momentul exploziei, șef interimar la IPJ Arad era Adrian Șimon, numit în luna martie 2021. El îl înlocuise pe alt șef interimar, Alin Petecel, care la rândul său stătuse pe funcție doar 6 luni.

Alin Petecel fusese numit interimar în august 2020, când îl înlocuise pe Ioan Tamaș, ”exilat” de către conducerea Poliției Române la Vaslui pentru că a refuzat să se pensioneze sau să demisioneze din funcția de șef al poliției arădene, potrivit presei locale.

Acum, după asasinatul nerezolvat, IPJ Arad are o nouă conducere, dar cu oamenii vechi. Astfel, la 4 iunie, la doar o săptămână după explozie, la șefia Poliției Arad a revenit chestorul Ioan Tamaș, cel care fusese dat afară din funcție în mandatul fostului ministrul Marcel Vela din motive politice, după cum scrie presa locală.

Situația din Arad nu este însă singulară. În majoritatea inspectoratelor județene de poliție, șefii sunt numiți interimar pe criterii politice și menținuți pe durate scurte, în funcție de înțelegerile cu liderii politici locali și cu cei de la centru. Atât fostul ministru de Interne, Marcel Vela (PNL), cât și actualul ministru, Lucian Bode (PNL) au promis în repetate rânduri lansarea concursurilor pentru ocuparea definitivă a posturilor de conducere din poliție. La peste un an și jumătate de când PNL a preluat conducerea Ministerului de Interne, concursurile nu au fost lansate. (g4media.ro)

Foto: Aradon

Articolul precedentAvocații somează autoritățile să reechilibreze balanța între acuzare și apărare
Articolul următorGuvernul Cîțu, în fața moțiunii de cenzură. Parlamentarii PNL+USR nu sunt lăsați să voteze!