O firmă din Oradea a creat un ”consultant” financiar virtual pentru firme, bazat pe inteligența artificială. După ce au ajuns la cel mai înalt nivel în America, îl oferă acum gratuit în România pentru testare.
Orădenii de la Prime Dash au reușit într-un timp relativ scurt mai multe performanțe care te duc cu gândul mai degrabă la Silicon Valley decât la malurile Crișului Repede. Fondatorii Prime Dash, Cătălin Rus, Cosmin Ghiță și Madou Sylla, adică doi romani și un american, au creat aici și de aici nu doar o echipă internațională, care lucrează simultan pe mai multe continente, dar și un produs pe care îl folosesc marile bănci mondiale. Acum, ei oferă firmelor din țara noastră posibilitatea de a-l testa și de a beneficia de cele mai noi metode și tehnologii pentru luarea deciziilor financiare și de business, ajutate de inteligența artificială. Am vrut să aflăm mai multe detalii în speranța că exemplul lor va motiva tinerii orădeni să inoveze și să facă afaceri globale, de acasă! Iată ce ne-a spus bihoreanul Cătălin Rus, co-fondator al afacerii.
BN: Scurt și direct, vă întrebăm: ce mai faceți aici? Alți tineri au ales să plece în alte țări pentru a dezvolta produse și afaceri. Voi însă visați la o piață globală, fiind în Oradea. Cum e posibil?
Cătălin: Și eu am fost unul dintre acei tineri! Am fost plecat din România timp de trei ani de zile. Idei bune sau inovatoare poți avea și în România și în Franța, locația este irelevantă. Ceea ce are relevanță este perseverența cu care le urmărești și oamenii cu care te înconjori. După părerea mea, aceștia sunt factorii care decid nivelul de succes sau rezultatele pe care le poți obține.
În cazul meu, conjunctura a fost de așa natură încât m-am întors în România și am demarat mai multe business-uri aici.
Unul dintre aceste proiecte m-a dus la Moscova, unde l-am cunoscut pe Madou Sylla, partenerul nostru american. Acesta a fost începutul proiectului Prime Dash. De acolo au urmat cinci ani de dezvoltare, investiții, multă muncă și peripeții, dar am reușit să lansăm un proiect în care am crezut toți, cu toată tăria.
Am creat un program inovator aici, în Oradea, care a stârnit în scurt timp interesul marilor jucători din piața mondială. Până la urmă e important ceea ce le oferi partenerilor, nu neapărat de unde faci acest lucru.
BN: Știm că în America ați obținut deja rezultate remarcabile la nivel de business. Cum de vi s-au deschis ușile?
Cătălin: Ne-am axat de la început pe parteneriate strategice. Le-am construit treptat, cu multă muncă, folosind o relație pentru a o clădi pe următoarea.
De la început, țelul nostru a fost să ajungem la companiile globale pentru a le prezenta produsul nostru. Aceste prezentări s-au concretizat, în cele mai multe cazuri, în parteneriate.
Ca un exemplu, unul dintre partenerii noștri este compania folosită de Donald Trump pentru servicii de contabilitate.
Faptul că avem un produs cu adevărat inovator ajută enorm de mult. În America, de exemplu, nicio altă companie din segmentul nostru nu a reușit să prezinte același interes pentru companiile pe care noi le-am câștigat ca și parteneri.
Datorită acestui lucru, relațiile s-au consolidat, au crescut și au dus la o colaborare cu una dintre cele mai importante bănci din Romania, dar și la discuții cu alte bănci din Top Fortune 500.
Poate una dintre cele mai mari realizări din istoria noastră recentă este parteneriatul cu United States Bankers Association (USBA), unde Madou Sylla, CEO-ul nostru, este cel mai nou membru al consiliului de administrație.
Acum, datorită situației cauzate de COVID19 la nivel internațional, am fost nevoiți să luăm un soi de pauză, din cauza restricționării deplasărilor. Dar continuăm în online și între timp ne concentrăm pe dezvoltarea de noi funcționalități care să sprijine companiile în a-și optimiza procesele.
BN: Ce oferă produsul vostru față de modul în care lucrează acum firmele, nu doar în România ci și în restul lumii?
Cătălin: Sunt multe aspectele în care Prime Dash revoluționează piața softurilor pentru luarea deciziilor financiare și de business.
Din perspectiva unei bănci, de exemplu, este simplitatea comunicării între creditor și companie creditată.
Pentru antreprenori, unul dintre aspectele extrem de importante poate fi cel de educație financiară. Prime Dash îi ajută să înțeleagă mai bine structura financiară a business-ului pe care îl gestionează. Acesta este un beneficiu pe termen lung, pentru că permite luarea celor mai bune decizii financiare pentru companie.
Fiecare antreprenor va trebui, la un moment dat sau altul, să ia decizii financiare importante. Critice, chiar. Aceste decizii trebuie luate în baza cifrelor și nu a emoțiilor, pentru a putea genera nivelul maxim posibil de creștere, sau pentru a dezvolta cele mai eficiente strategii pentru a supraviețui, într-un context precum cel actual.
Prime Dash permite simularea, în timp real, a impactului financiar generat de deciziile luate într-un business.
De exemplu poți vedea, în timp real, cum te afectează scăderea/creșterea prețului unui produs cu X%, sau care sunt consecințele financiare dacă scazi costul de ambalare al unui produs cu Y%. Poți, de asemenea, să estimezi cât timp este necesar rambursării unui împrumut, bazat pe performanța estimată a business-ului.
Se pot face simulări ale planului financiar, în care soft-ul determină veniturile minime necesare pentru a realiza profitul dorit. Sau simulări de buget, unde o analiză a structurii financiare și a performanței companiei generează un buget complet recomandat, pentru buna funcționare a companiei.
Se pot simula o sumedenie de variabile: preț, cantitate, profit, personal, buget și multe altele. Soft-ul centralizează toate datele financiare ale unei companii într-un dashboard interactiv, oferind claritate, transparență și control operațional.
BN: Ce conține pachetul gratuit pe care îl aduceți acum în România?
Cătălin: Pachetul gratuit pe care noi îl oferim acum în România constă în accesul gratuit la toate funcționalitățile platformei Prime Dash, timp de 60 de zile, astfel încât antreprenorii să poată beneficia de cele mai noi metode și tehnologii pentru luarea deciziilor financiare și de business, ajutate de inteligență artificială.
Suntem într-o perioadă delicată din punct de vedere economic și este important să ne susținem reciproc. Pentru noi, acesta este modul în care putem susține afacerile mici și mijlocii din România, cu un program care îi poate ajuta să dezvolte strategii eficiente pentru a depăși această situație.
BN: Ce urmează mai departe pentru Prime Dash? Rămâneți în România?
Cătălin: După cum ați menționat și voi la început, suntem deja o companie globală, cu reprezentanță în România, SUA, Senegal și Canada.
Cu partea de dezvoltare și tehnologie vom rămâne în România. Calitatea programatorilor noștri este greu de surclasat, deci nu avem planuri de a schimba ceva pe linia aceasta.
Atâta timp cât se vor menține facilitățile fiscale actuale, vom continua să dezvoltăm operațiunile Prime Dash pentru Europa din România.
În prezent lucrăm și la un proiect de deschidere pe piețele orientale și cochetăm și cu ideea de a ne îndrepta către țările arabe.