Titlul acestui material reprezintă în opinia mea prima regulă a investitorului la bursă. Mecanismele bursiere trebuie OBLIGATORIU înțelese înainte de a juca. A nu ști ce faci, înseamnă a te condamna la pierderi financiare!

A doua regulă, după mine, ar fi asemănătoare: nu investiți decât în ceea ce înțelegeți. Dacă modelul de afaceri al companiei respective reprezintă un mister, nu investiți. Altfel, la fel de bine vă puteți lega la ochi și alegeți astfel. Șansele ar fi aproximativ egale!

Scriu aceste rânduri pentru că azi dimineață, la postul național de televiziune, un invitat, probabil expert, chema oamenii să investească în companii ale căror produse le folosesc zilnic! Doar așa, pentru că le folosesc produsele.

Jocul la bursă – și este un joc al norocului mai mult decât al priceperii, înseamnă obținerea de randament substanțial sau, la limita limitelor, un profit mai mare decât rata inflației, protejând astfel investitorul de devalorizarea capitalului disponibil. Așa cum se întâmplă atunci când ținem banii în bancă!

DAR! Capital disponibil la bursă înseamnă bani de care, teoretic, ne putem lipsi. Iată așadar și a treia regulă: NU investiți la bursă bani de care nu vă puteți lipsi! Investiți doar dacă și doar cât sunteți dispuse sau dispuși să pierdeți! Atât! Și mai ales, NU ÎMPRUMUTAȚI NICIODATĂ BANI PENTRU A JUCA LA BURSĂ.

Șansele de câștig la bursă sunt mici. Ele cresc, mă rog, nu șansele în sine, o dată cu creșterea sumelor jucate, dar la fel și riscul de a pierde mai mult! Visul unor câștiguri facile ne însoțește toată viața însă, de cele mai multe ori rămâne doar atât, un vis! Și în multe cazuri, devine coșmar! La fel cum, în jurul nostru, sunt și oameni care câștigă. Doar că și la Caritas se mai câștiga!… Așadar, regula a parta, fiți conștienți de risc!

Nu în ultimul rând, iar aceasta este a cincea regulă, a investi nu înseamnă a specula! A investi înseamnă a descoperi o acțiune despre care credeți că este vândută la un preț mai mic decât valoarea ei reală (intrinsecă) și a o păstra până în momentul în care considerați că se vinde mai aproape sau peste acea valoare!

În fine, ultima regulă, bonus: nu lăsați pe nimeni să vă păcălească despre cât este de ușor. În realitate, este extrem de greu!

Articolul precedentCuviosul Ilie, iubitoriul de propagandă
Articolul următorPentru PNL, unele pensii sunt mai speciale decât altele