Val de sinucideri inexplicabile în România. Mai multe cupluri, dar şi femei singure şi-au pus capăt zilelor în Bucureşti, Timiş şi Harghita. Unul dintre bărbaţi era preot. Cauzele par a fi depresia şi problemele sentimentale. Psihologul Ligia Moise a venit cu explicații, la Antena 3.

România s-a confruntat ieri cu un fenomen inexplicabil. Un adevărat val de sinucideri. Persoane cu studii superioare, cu job-uri stabile, persoane mature.

Tragedie în oraşul Timişoara! Este primul caz de sinucidere despre care discutăm. O mamă şi doi copii au murit după ce s-au prăbuşit de pe un bloc cu 10 etaje. Din primele date femeia şi-a pus capăt zilelor. Şi a făcut asta, în braţe, cu minorii de 2 şi 6 ani. Medicii de pe ambulanţă nu au mai putut să-i salveze. Poliţiştii au deschis o anchetă şi încearcă acum să afle ce a împins-o pe femeie la gestul dramatic. Tatăl copiiilor este plecat din ţară. Cei doi au divorţat, însă tânăra ar fi vrut să se recăsătorească cu el.

Tot în Timiș a mai fost ieri o dublă sinucidere. Un preot a ales să își pună capăt zilelor alături de soția lui, chiar în casa parohială, acolo unde locuiau de câțiva ani. Vecinii au alertat autoritățile care au găsit un bilet de adio prin care preotul ai soția acestuia își explicau fapta.

Bilanţ negru. Alte două sinucideri au avut loc luni seară. Două femei, de 35 respectiv 38 de ani, s-au aruncat în gol de la înălţime, în alte două oraşe din ţară.

Luni, doi soţi din Harghita au fost găsiţi împuşcaţi, iar alt cuplu a fost găsit fără viaţă într-un apartament din Bucureşti. Autorităţile spun că în ambele cazuri a fost vorba despre crimă urmată de sinucidere.

Psihologul Ligia Moise a explicat, la Antena 3, de ce majoritatea celor care se sinucid nu mai pot vedea altă cale de ieșire din suferință.

“Explicația este aceea a unei suferințe, de cele mai multe ori tăcute, neexprimate, cu care oamenii cred că pot să facă față, și la un moment dat sunt copleșiți. Ori că sunt copleșiți de o tristețe foarte mare, căreia noi îi spunem depresie, sau de o anxietate generalizată, și trec dintr-un atac de panică în altul și sunt într-o permanentă stare anxioasă, la un moment dat dorința lor este să scape de această suferință.

Oamenii care comit actul de suicid, sunt oameni care nu își doresc să moară, ci să nu mai sufere. Și pentru că li s-a îngustat mult câmpul conștiinței, nu mai văd altă ieșire din situația aceea decât comițând acest act.

Nu întotdeauna ne putem noi da seama ce se întâmplă cu ei, și toată lumea nu știe și nu are ușurința cu care să se adreseze unui specialist. România are specialiști buni, pshihologi și psihiatri, care pot fi de folos oamenilor aflați în situații limită, și atunci ar trebui să nu mai credem că întotdeauna putem să ieșim singuri.

Pe unii pandemia i-a prins într-un supraplin. Și nu mai aveau unde să se ducă. Au fost copleșiți de toate evenimentele din ultimii ani.

Aveți grijă de igienă dumneavoastră mentală. Să aduceți bunul și frumosul în viața voastră, ca să nu ajungeți neapărat să fiți într-o situație limită.

Dacă cumva vedeți pe cineva din jurul vostru care e apatic, și-a pierdut interesul pentru lucrurile care altădată îi făceau plăcere, doarme mai mult sau are insomnii, mănâncă mai mult sau a slăbit foarte mult în ultima vreme, nu mai dă randament la școală sau la serviciu, nu mai poate performa, toate acestea sunt semne care ne arată instalarea unei depresii sau unui sindrom anxios-depresiv. Spuneți-i. Faceți voi o programare la un psihiatru sau un psiholog. Și dacă nu vrea sau nu poate, luați-l de mâna și duceți-l”, a subliniat psihologul. (sursa)

Articolul precedentOMS declară o nouă EPIDEMIE în Europa!
Articolul următorFinanțări între 5.000 EURO și 120.000 EURO pentru fermieri! (VIDEO)