Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski cere Berlinului ”despăgubiri financiare” cu privire la atrocităţi naziste, o continuare a unor demersuri eşuate de a cere reparaţii ale precedentului Guvern de la Varşovia, transmite News.ro.
Radoslaw Sikorski, şeful diplomaţiei noului Guvern proeuropean al lui Donald Tusk, în post de la jumătatea lui decembrie, a făcut această cerere marţi, în prima sa vizită la Berlin de când se află în post, după o întâlnire cu omoloaga sa germană Annalena Baerbock.

Întrebat de televiziunea germană Welt TV, după întâlnirea cu Annalena Baerbock, despre problema reparaţiilor cerute de către precedentul Guverm naţionalist şi populist PiS în schimbul ororilor nazuste, Radoslaw Sikorski a răspuns mai întâi că ”ceea ce a făcut Germania Poloniei în al Doilea Război Mondial a fost teribil şi crud”.

Ar fi util ca Germania ”să găsească un mod creativ de a exprima această suferinţă, de a-şi exprima regretul şi de a face ceva bun pentru persoanele care au supravieţuit acestei perioade”, a adăugat el. ”Iar această reflecţie etică despre trecut ar trebui să se traducă într-o compensaţie financiară”, a continuat el, fără să precizeze o sumă în acest sens.

Problema reparaţiilor a otrăvit relaţiile deja tensionate între Berlin şi fostul Guvern naţionalist polonez, care evalua a 1.300 de miliarde de euro suma pe care o cerea Germaniei. Germania consideră că Polonia a renunţat la reparaţii de război în 1953 şi că a confirmat această renunţare în mai multe rânduri. Berlinul a argumentat la fel împotriva unor cereri de reparaţii, în trecut, ale Greciei şi Italiei. (sursa)

Articolul precedentSubstanța extrem de periculoasă cu care s-a spălat femeia din Oradea a fost interzisă din 2007 în UE
Articolul următorDNA face percheziții la locuința unui președinte de CJ, vicepreședinte penelist la nivel național. Acuzații de luare de mită și fals în declarații