Noul guvern de coaliție olandez condus de Partidul Libertății (PVV) al lui Geert Wilders (foto) intră pe curs de coliziune cu UE pe tema imigrației, după ce a cerut oficial Bruxelles-ului ca țara să fie exceptată de la regulile de azil.

„Tocmai am informat Comisia Europeană că apelăm la un „opt-out” în chestiunile de migrație în Europa pentru Țările de Jos”, a anunțat ministrul azilului și migrației, Marjolein Faber, miercuri, pe X, potrivit Curs de Guvernare.

„Trebuie să fim din nou responsabili de propria noastră politică de azil!” a precizat oficialul. Coaliția formată din patru partide, care a preluat mandatul în iulie după alegerile din noiembrie anul trecut, a promis că va introduce ”cea mai dură politică de imigrație” aplicată vreodată de această țară.

Mișcarea nu este de așteptat să fie bine primită la Bruxelles sau în multe dintre celelalte capitale ale blocului, deoarece toate cele 27 de state membre – inclusiv Țările de Jos – au convenit în decembrie anul trecut un nou pact privind migrația și azilul la nivelul UE, după ani de discuții.

Precedente la nivel european

Danemarca, Irlanda și Polonia și-au asigurat anterior exceptarea de la tratatele UE în diferite domenii- aderarea la zona euro, spațiul Schengen sau Carta drepturilor fundamentale.

Toate au fost negociate ca parte a tratatului, nu ulterior.

Ungaria se alătură demersului olandez

Cererea guvernului Țărilor de Jos este văzută ca având aproape nicio șansă de succes, nu în ultimul rând deoarece ar putea deschide ușa unor cereri similare ale altor guverne anti-imigrație. Presupunerea este corectă:

Ungaria se va alătura Țărilor de Jos pentru a cere renunțarea la politicile de migrație ale Uniunii Europene, a declarat miercuri un ministru al guvernului, într-un alt semn al fracturării consensului UE în privința migrației.

Ministrul maghiar pentru afaceri UE, János Bóka, a spus: „Este nevoie de acțiuni drastice pentru a stopa migrația ilegală, guvernul maghiar se va alătura Țărilor de Jos pentru a cere renunțarea la normele UE în materie de azil și migrație, dacă un amendament la tratat permite acest lucru.”

Citeşte integral articolul Nouă lovitură pentru Schengen: guvernul Olandei informează Bruxelles că vrea să iasă din acordul pe migrație. Ungaria se raliază pe Curs de Guvernare

Articolul precedentComisia Europeană anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Articolul următorCând se încălzește în România. ANM a publicat prognoza pe următoarele patru săptămâni