Cetățenii europeni vor putea călători în UE cu dovada de vaccinare anti-COVID, de trecere prin boală sau cu un test negativ, fără a fi nevoiți să se confrunte cu măsuri de carantină sau de testare suplimentară, potrivit unui acord la care au ajuns marți, 25 ianuarie, miniștrii UE, în urma unei propuneri din noiembrie a Comisiei Europene, relatează Politico.

Noile reguli intră în vigoare la 1 februarie.

Scopul este de a „ține cont de avantajul situației individuale a persoanelor, în special a celor vaccinate, și de a limita cât mai mult posibil pentru ele restricțiile de călătorie în Europa”, a declarat secretarul francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune, înaintea discuțiilor din Consiliul Afaceri Generale.

Astfel, călătorii vor putea intra liber într-o țară europeană dacă au fost vaccinați cu schema completă în urmă cu cel mult 270 de zile sau dacă au primit și doza booster. Practic, certificatul digital va fi valabil nouă luni pentru cei care au schema completă de vaccinare sau au primit și a treia doză.

Vor putea călători liber în țările UE și persoanele care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, dar și pasagerii care au un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de sosire sau un test antigen din ultimele 24 de ore.

Excepție vor face țările colorate cu „roșu închis” pe harta de risc a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). În prezent, cea mai mare parte a UE se încadrează în această categorie.

Citeşte întreaga ştire: Noi reguli de călătorie în UE, de la 1 februarie. Acordul semnat marți simplifică procedurile

Articolul precedentTanczos Barna le recomandă românilor montarea centralelor pe lemne: „Nu e nicio rușine. În Austria se bazează în continuare pe lemn”
Articolul următorPfizer și BioNTech încep studiul clinic pentru vaccinul specific variantei Omicron