Românii din străinătate nu se prea înghesuie la programul Start-Up Nation, prin care statul le promite ajutoare de câte 40.000 de euro, să se întoarcă în România, să facă afaceri aici, iar acum Ministerul Antreprenoriatului și Turismului recurge la niște filmulețe cu personaje în straie populare.
Înscrierile la Start-Up Nation 2022 au început AICI încă din 19 iulie, dar vineri, 5 august, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului se vede nevoit să dea un comunicat oficial în care insistă că „Românii din diaspora care doresc să revină în țară și să investească într-o afacere pot obține finanțare de până la 200.000 lei!”.
MAT a făcut și două filmulețe pe care le distribuie pe Facebook. De fapt este un clip narat în două variante – cu voce masculină și, respectiv, feminină. Cum încearcă statul să-i atragă pe românii din diaspora să se întoarcă în țară să facă business aici? În reclamă apar două personaje – un bărbat și o femeie – îmbrăcate în straie populare. Bărbatul, cu o cușmă de blană pe cap, taie ceva la un fierăstrău electric, iar femeia, îmbrobodită bine, pare că face oale din lut.
Nu e clar dacă, acum, pe căldurile lunii august, statul le promite românilor din străinătate un viitor rustic cu ulcele tradiționale, căciuli din blană și năframe, dar oamenii nu se arată foarte atrași de programul de finanțare Start-Up Nation.
Din 19 iulie până vineri, 5 august 2022, la ora transmiterii acestei știri, la fondurile rezervate celor din Diaspora în cadrul Start-Up Nation 2022 erau depuse 108 dosare. Dacă toate ar fi eligibile și ar solicita suma maximă, de 200.000 de lei, atunci ar acoperi un buget total de 21,6 milioane de lei, puțin peste bugetul deja alocat.
Pentru Pilonul II – Diaspora este alocat un buget de 20,031 milioane lei, în prezent. Aceștia sunt bani puși în bugetul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului sub formă de credite bugetare, adică fonduri gata de plată.
Numai că Ministerul Antreprenoriatului și Turismului cere la rectificarea bugetară, acum în pregătire, un buget total de până la 200 milioane lei pentru Pilonul II-Diaspora. Suplimentarea până la acest plafon ar urma să fie efectuată prin credite de angajament, care permit semnarea contractelor de finanțare cu beneficiarii care se vor califica la granturi. Pentru plăți, guvernul va trebui să aloce apoi credite bugetare, fie printr-o nouă rectificare de buget, fie prin bugetul de stat pe anul 2023.
„Bugetul total pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora este de 20.031.000 lei. Obiectivul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (MAT), instituție care gestionează și implementează programul, este de a finanța 1.000 de beneficiari” – precizează MAT, vineri, într-un comunicat oficial.
Premierul Ciucă a spus că este de acord cu majorarea de buget la Start-Up Nation, dar în funcție și de numărul de solicitări care se depun, iar acum vedem că „diasporenii” nu se prea înghesuie să revină în România să facă afaceri aici nici cu promisiune acelor 40.000 de euro de la stat.
„România este acasă! Aici putem clădi împreună un prezent și un viitor tot mai prosper, atât pentru noi, cât și pentru copiii noștri. Sunt multe oportunități de care puteți profita! Una dintre ele este programul Start-Up Nation, care are în premieră un pilon dedicat diasporei. Concret, veți putea accesa o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 lei pentru a vă deschide propria afacere în țară! România vă așteaptă!”, susține și ministrul antreprenoriatului și turismului, Constantin-Daniel Cadariu, în comunicatul de vineri.
Suma maximă, în valoare de 200.000 lei, poate fi obținută dacă se vor crea prin proiect cel puțin două locuri de muncă full time. Aplicanții care își asumă, în schimb, crearea unui singur loc de muncă, vor putea primi maximum 100.000 lei. Suplimentar, firma beneficiară trebuie să vină cu o cofinanțare în procent de cel puțin 5% din valoarea eligibilă a proiectului.
Pentru a accesa programul, în plus față de condițiile standard impuse de procedură (https://bit.ly/3BCYOfh), românii din diaspora trebuie să facă dovada domiciului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 până la momentul înscrierii, printr-un permis de ședere/dovadă de stabilire, viză de rezidență/de lungă ședere sau certificate de rezidență.
La Pilonul I al programului Start-Up Nation, la care se pot înscrie toate IMM-urile eligibile din România, vineri, 5 august, la ora transmiterii știrii, erau 4015 de aplicanți înscriși. Pentru Pilonul I, sunt alocate credite de angajament, de 500 milioane lei, care ajung pentru semnarea unui număr maxim de 2.500 de contracte (la o valoare a grantului de câte 200.000 de lei). Premierul Ciucă a spus că la rectificarea bugetară vrea să aloce un buget de până la 2 miliarde de lei, să ajungă pentru maximum 10.000 de aplicanți. La fel, e vorba de credite de angajament, care permit semnarea contractelor de finanțare, iar pentru plăți va fi nevoie ca statul să aloce credite bugetare, ulterior.
Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, până la 1 septembrie 2022. Persoanele interesate au la dispoziție și un manual, care cuprinde pașii necesari pentru aplicarea în cadrul programului: https://bit.ly/3Jle5n7. (startupcafe.ro)