Românii cu program obișnuit de lucru (luni – vineri) vor avea parte de o minivacanţă de 3 zile la sfârșitul acestei săptămâni. Luni, 24 ianuarie 2022, este  Ziua Unirii Principatelor Române și este zi liberă, conform Codului Muncii, astfel încât ea „se leagă” de cele două zile libere de weekend.

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe data de 24 ianuarie, este inclusă din 2016 pe lista zilelor libere legale din Codul muncii. În această zi, salariații primesc liber de la angajator. De asemenea, elevii și studenții nu vor efectua cursuri în această zi.

La 24 ianuarie 2022 se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române sau „Unirea Mică”, așa cum i se mai spune. Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, la 5 (17 ianuarie, stil vechi) 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie (5 februarie, pe stil vechi) 1859 este ales şi domn al Munteniei.

Ce drepturi au salariații care lucrează în zilele legal libere

Există însă și persoane care sunt obligate să lucreze chiar și în zilele nelucrătoare, de sărbătoare legală. În acest caz, angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, după cum prevede Codul muncii.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei. (sursa)

Articolul precedentAstăzi de la 11, grevă de avertisment în școli
Articolul următorCe trebuie să facă cei care au de recuperat mai mult de 100 de lei din facturile greșite