Ministerul Sănătății face precizări, luni seara, despre pastilele cu iod, după ce ministrul Alexandru Rafila a fost criticat de medicii de familie pentru că a îndemnat populația să-și ridice „cât mai repede” din farmacii acest medicament, necesar în cazul unei creșteri a radioactivității și pentru care este nevoie de rețetă de la medicul de familie.

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus luni Alexandru Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor. El a adăugat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, iar oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei. „Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a spus ministrul sănătății.

Medicii de familie, nemulțumiți de îndemnul lui Rafila 

La scurt timp după această declarație, medicii de familie au avertizat că acest anunț al ministrului sănătății este de natură să le aglomereze inutil cabinetele, având de suferit pacienții cu probleme curente de sănătate.

Federația Medicilor de Familie din România a transmis un comunicat în care spune că perioadele de așteptare pentru persoanele cu probleme de sănătate curente „este posibil” să crească cu zile sau chiar săptămâni, pentru că vor avea prioritate persoanele care vor să primească rețeta pentru iodură de potasiu.

„Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate. Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, a transmis Federația Medicilor de Familie din România.

Ministerul Sănătății: Nu e niciun element de noutate

Luni seara, „pentru o corectă informare a populației”, Ministerul Sănătății a revenit cu precizări, subliniind că nu este niciun element de „noutate”, ordinul de ministru care reglementează problema pastilelor cu iod fiind în vigoare încă din iunie 2022.

Precizările Ministerului Sănătății:

„1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor;

2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberate de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”.

Războiul din Ucraina generează îngrijorări în legătură cu radioactivitatea

Ministerul Sănătății a elaborat un Ghid de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomadate, cum și când se instituie tratamentul.

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică. Medicamentul este recomandat persoanelor sub 40 de ani, pentru că ele sunt cele mai expuse.

Întrebat, luni, dacă există cerere pentru pastilele de iod, Alexandru Rafila a răspuns: „Există cerere mai mare, mai mică, nu știu să vă spun. Dar acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Dar medicii de familie trebuie să elibereze o prescripție celor care trebuie să primească iodura de potasiu”.

Toate aceste discuții vin în condițiile în care cresc îngrijorările în legătură cu situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina, dar și ale unui conflict mai vechi între ministru și medicii de familie pe tema distribuției pastilelor de iod pentru populație. (sursa)

Articolul precedentMărturia unei tinere despre cât de ușor se procură droguri la UNTOLD, cu complicitatea autorităților: La baie nu se auzea nimic în afară de trasul pe nas. SMURDUL îi căra de zor pe cei care leșinau
Articolul următorNou COD PORTOCALIU în Bihor, la munte! Restul județului rămâne sub COD GALBEN