Primele ninsori sunt anunțate, în acest sfârșit de săptămână, în zona Moldovei, inclusiv „la altitudini mai joase”, a declarat meterorologul ANM Mirela Polifronie, pentru Libertatea. Aceasta a precizat că temperaturile vor continua să scadă în zilele următoare în toată țara, dar nu vor fi mai scăzute decât normalul perioadei, după ce începutul lunii a fost unul neobișnuit de călduros.

Ninsorile se extind din acest sfârșit de săptămână, după ce și-au făcut deja apariția la altitudini de peste 1.800 de metri. „Față de ce am avut anul trecut, o să fie o probabilitate destul de ridicată ca sâmbătă spre duminică și duminică să avem ninsori în zona Moldovei, adică și la altitudini mai joase, dar doar în Moldova”, a afirmat meteorologul ANM, Mirela Polifronie, pentru Libertatea.

De altfel, potrivit prognozei, întreaga țară va fi cuprinsă de temperaturi mai scăzute, „cam până spre marți, după care vor marca o creștere”.

„În mod normal, la nivelul întregii țări ar trebui să avem temperaturi cam între 4 și 11 grade în partea de sud a teritoriului”, a mai explicat meteorologul, care a spus că în extremitatea de sud a țării temperaturile se vor situa în jurul a 14-15 grade Celsius.

Sfârșit de noiembrie cu ninsori

Ilie Nicolae, meteorolog la societatea Intervenții Active în Atmosferă (IAA), a scris într-o postare pe Facebook că până la finalul lunii noiembrie va ninge în mai multe zone ale țării.

„Episodul de iarnă din ultima decadă a lunii este de urmărit, fiindcă ar constitui cel mai timpuriu strat de zăpadă mai consistent în această perioadă din an din ultimii 10 – 15 ani cel puțin. Rămâne de văzut dacă se va menține și la începutul primei luni calendaristice a iernii 2022-2023”, a transmis acesta într-o postare pe Facebook.

Prognoza sa este întărită și de aplicațiile meteo care prevăd un final de lună cu precipitații și temperaturi în jurul a 0 grade Celsius, potrivite pentru ninsoare.

„Odată cu ultima decadă a lunii noiembrie, la orizont se întrevăd condiții pentru primul strat de zăpadă mai consistent în zonele joase de relief. Probabilitatea acestuia va fi dată de adâncirea unui talveg de undă scurtă în bazinul central al Mării Mediterane. Acest lucru va duce la formarea unei depresiuni în respectiva zonă, condiții în care vor fi și precipitații importante cantitativ”, a mai precizat acesta.

Citeşte întreaga ştire: Meteorologii anunță primele ninsori, în acest weekend. În ce zonă sunt așteptate

Articolul precedentProdusul congelat pe care medicii ne sfătuiesc să nu-l mai consumăm: dăunează inimii
Articolul următorCât de periculoase pot fi dispozitivele electronice pentru fumat. Medic: ”Leziunile pulmonare sunt similare cu cele produse de COVID”