Singura șansă ca România să scape de pesta porcină africană (PPA) este oprirea completă a creșterii porcului pe teritoriul țării și reluarea ei de la zero, este de părere medicul veterinar Adrian Balaban. Într-un dialog cu realizatorul Ovidiu Ghinea în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, acesta a precizat că țara noastră se află într-o situație foarte gravă din cauza acestei boli, însă autoritățile se tem să ia măsurile necesare pentru combaterea ei.

”De fiecare dată, frica a fost electoratul. De fapt, se tem foarte tare de acea limitare a numărului de animale care pot fi crescute într-o exploatație neprofesională. Din punctul meu de vedere, că se crește un porc sau se cresc o sută de mii de porci contează prea puțin, pentru că la pesta porcină africană se aplică exact aceleași măsuri în ambele cazuri. Important este să se stabilească o structură a fermelor din România, să se respecte și să se controleze, dar lucrul acesta nu se face. Cei care ar trebui să se ocupe de așa ceva nu înțeleg absolut deloc fenomenul.

Părerea mea este că de patru ani de zile, oamenii aceștia care ar fi trebuit să găsească măsuri s-au blocat. Într-adevăr, fenomenul este foarte greu de înțeles, dar nici n-au încercat să-l înțeleagă sau să asculte de cineva. În momentul de față, singura metodă de a controla pesta porcină africană în România este stoparea creșterii porcului în România. Veterinar și epidemiologic vorbind, noi nu putem să controlăm pesta porcină în România, decât dacă eliminăm toți porcii. Oprim tot și apoi o luăm de la zero”, a precizat Adrian Balaban în direct la AGRO TV.

Adrian Chesnoiu, ministrul propus de PSD pentru Agricultură, a avut de răspuns, miercuri, 24 noiembrie, unei serii de zeci de întrebări din partea membrilor comisiilor de resort reunite ale Parlamentului.

Răspunzând parlamentarilor USR, care au dorit să afle care este poziția sa despre Legea porcului, Chesnoiu a precizat că este nevoie de măsuri ferme privind combaterea pestei porcine africane, însă acestea trebuie luate cu mare atenție, fiind vorba despre niște „tradiții milenare”.

„Legat de Legea de combatere a pestei porcine africane, pesta porcină reprezintă la nivel național o problemă extrem de importantă pentru întreg sectorul de creștere a suinelor, măsurile nu au fost suficiente, o spun cu responsabilitate. Avem de luat măsuri, dar care trebuie să fie cuantificate și cântărite foarte bine, pentru că, la prima vedere, pot crea progres, dar pot afecta, pe de altă parte, structuri statale, și coexistența omului din comunitățile rurale (sic!). Trebuie să avem foarte bine în atenție aceste lucruri, pentru că sunt tradiții milenare, riscăm să ne pierdem identitatea de popor.

Trebuie să avem în vedere ca aceste măsuri să fie în sprijinul sectorului de creștere a suinelor, dar, în același timp, de sprijinire a populației de a avea acces la resurse și la hrană. Știți foarte bine care este situația atipică a României, cu numărul de exploatații, cu tradiția de creștere a suinelor în gospodărie. Toate aceste elemente trebuie să fie protejate.

Susțin luarea unor măsuri în domeniul combaterii pestei porcine africane (…), voi participa la toate dezbaterile privind luarea acestor măsuri și vom contribui cu tot ce ține de noi pentru a diminua efectele acestui flagel care afectează nu doar România, ci întreaga lume.

Știți foarte bine istoricul pestei porcine africane, de la prezența sa în Sardinia și Italia în anii ’80, nu a fost eradicată nici până în prezent, pentru că nu există tratament (…)”, a spus Chesnoiu la audieri, care a primit în Comisii 28 de voturi „pentru” și șase „împotrivă”, ultimele din partea parlamentarilor USR.

Ședința de învestire a noului Guvern are loc astăzi – joi, 25 noiembrie. (agro-tv.ro)

Articolul precedentMagazinele ALDI din Ungaria vor comercializa numai lapte, carne și ouă din fermele maghiare!
Articolul următorModelul suedez. Magdalena Andersson, prima femeie premier al Suediei, a demisionat la doar câteva ore după ce a fost aleasă…