Președintele PSD Marcel Ciolacu a prezentat, luni, câteva măsuri propuse de social democrați în criza facturilor la energie. Ciolacu spune că acestea vor fi prezentate marți, în ședința Coaliției. De asemenea, liderul PSD a vorbit despre declararea stării de urgență în energie,  „în cazul în care nu am fi găsit o soluţie în zona de energie”.

„Dacă nu se găsesc reguli şi vedem că încă nu au fost impuse contractele bilaterale şi nu se acţionează şi pe aceste zone – dar, repet, mă bucur că premierul a împărtăşit multe din propunerile PSD, făcute de atâtea luni, dar niciodată nu e prea târziu -, în cazul în care nu se găseşte aşa ceva, logic ar fi fost o stare de urgenţă. Sper să nu ajungem acolo. (…) În starea de urgenţă se suspendă contractele şi ai fi putut să câştigi timp ca să reaşezi piaţa. Sperăm că prin acest act normativ să nu fie necesar”, a spus Ciolacu. 

Citește și PSD va propune înjumătățirea accizei la carburanți. Ciolacu: Ar avea efect benefic asupra inflației

Propunerile PSD pentru criza din energie

„Am văzut prezentarea făcută succint de domnul prim-ministru Nicolae Ciucă și mă bucur că aproape toate propunerile PSD făcute încă din luna ianuarie se vor regăsi în viitorul act normativ pe care o să-l propună Guvernul României.

Astăzi premierul are o ședință interministerială. Mâine avem o întâlnire de coaliție în care se va prezenta acest document.

Părerea mea e că trebuie să plecăm de la producători și să vedem de ce au crescut prețurile atât de mult. Cred că este evident pentru toată lumea că s-a făcut o liberalizare a prețurilor haotică, neluând în calcul o criză energetică.

Prioritatea este supraimpozitarea veniturilor excepționale. La tot lanțul, nu numai la producători. Nu poți să ajungi de la 115 lei la 700, apoi la clientul final la 2000 de lei. Este inacceptabil. S-a făcut pentru prima dată o analiză foarte clară (…) Actul trebuie discutat cu Comisia Europeană pentru a ne încadra în rigorile asumate.

Pentru categoria vulnerabilă ne gândim la vouchere, ar fi incorect să vă spun acum. Cel mai important este ca prețul la energie să fie predictibil. Trebuie să se vină cu ceva predictibil pentru o perioadă îndelungată, până în 2025.

Este evident că cineva a beneficiat de aceste scumpiri și nu putem îngropa o țară întreagă. Este evident că statul trebuie să intervină cu reguli foarte clare, cu amenzi foarte clare, din cifra de afaceri, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. Eu voi susține modificări astfel încât legea să nu mai fie încălcată”, a spus Marcel Ciolacu.

Cîțu nu este de acord cu plafonarea profitului la furnizor

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, despre propunerile venite în guvern pe tema crizei din energie, că nu este de acord cu plafonarea profitului la furnizor. Guvernul discută, printre altele, despre un adaos comercial la furnizor care să nu depăşească costul pe profit mai mult de 5%. (sursa)

Articolul precedentCu cât va fi redusă o poliţă RCA după îngheţarea preţurilor. ASF a publicat tarifele pentru următoarea perioadă
Articolul următorConsiliului Județean al Elevilor Bihor caută liceeni voluntari care să se implice în activitatea departamentelor organizației