Recorder nu este o platformă jurnalistică fără de greșeală. Nu există așa ceva, ar fi absurd să pretindem, ca jurnaliști, oricare dintre noi, că nu am greșit niciodată, că suntem infailibili, că…
Dar la Recorder lucrează și au lucrat ziariști. Unii mai buni, serioși, dedicați, alții mai superficiali sau mai activiști. Unele dintre materialele lor au fost, de-a lungul timpului, manipulatoare sau forțate. „Clanul marelui alb“, de exemplu, un material realizat de Victor Ilie, nu a fost o investigație jurnalistică, ci o instigare la dare și luare de mită. Victor Ilie nu a acționat ca un jurnalist de investigații, ci a folosit o identitate falsă, conducând desfășurarea lucrurilor și conversațiile în așa fel încât totul să curgă spre ideea că PF Daniel patronează o organizație de șpăgari. A încercat să dovedească acest lucru, a structurat materialul ca și cum ar fi dovedit că Daniel Ciobotea cunoaște și aprobă practicile subordonaților săi, dar, în realitate, nu există nici măcar o singură probă în acest sens. Toată această așa-zisă investigație ne arată doar că unii dintre oamenii din BOR ar primi șpagă dacă li s-ar oferi, dar nu dovedește că au și primit.
Materialul cu pricina a făcut carieră, a fost aplaudat și apreciat de către toți cei care, din varii motive, urăsc Biserica Ortodoxă Română. Ca ziarist care duce de aproape 30 de ani o campanie pentru încetarea finanțării Bisericii de către stat, am considerat materialul cu pricina un eșec jurnalistic, dar o reușită propagandistică. Victor Ilie venea la Recorder cu o ditamai tinicheaua de coadă: fusese unul dintre fondatorii unui proiect media „independent“, care strânsese de la donatori peste 100.000 de euro, dar nu livrase nimic timp de un an. „Caritas de presă“ a numit chiar Victor Ilie proiectul Inclusiv, dar asta de-abia când se terminaseră banii. Faptul că pe pagina Recorder Victor Ilie nu mai apare ca membru al redacției este un semn că, probabil, manipularea și jurnalismul de calitate nu merg mână-n mână prea multă vreme.
După ultimul material Recorder, „Instituții pentru cei puternici. Cazul polițistului Filimon“, semnat de Mihai Voinea și Cristian Delcea, de pe plajele însorite ale Greciei a apărut Marian Godină. Polițist, influențăr, luptător antisistem, fin de jurnalistă eroină și de polițist persecutat și prefect de Capitală. Fără a fi parcurs, prin lecturare sau prin învățare directă, nici măcar un abecedar al meseriei de jurnalist, Marian Godină s-a apucat să dea lecții de jurnalism. Și a făcut-o apăsat, în mod repetat, cu țâfnă și superioritate de nimic justificată. Omul s-a mai și lăudat că el a putut face o anchetă jurnalistică direct de pe șezlong, între două gyros și o bălăceală. Iar lui i-a reieșit, în urma anchetei amănunțite, ce a constat în discuția telefonică avută cu o singură parte a poveștii, că Recorder a greșit flagrant, iar Poliția din Bihor este Poliția cea mai curată din România, din Europa, de pe mapamond și din Univers. Da, da, Poliția aia care i-a dat acces lui Victoraș Micula la datele personale ale unor oameni, Poliția aia care i-a dat lui Victoraș Micula uniformă și mașină de Poliție ca să-și rezolve disputele personale. Exact acea Poliție, condusă de aceiași oameni, este cea mai curată și mai necoruptă, conform scalei Godină.
Din mare luptător antisistem, Marian Godină a ajuns un apărător al acestuia. mai ales, se pare, de când încalcă cu nonșalanță legea. Godină este polițist, dar încasează bani, cu încălcarea legii, de la diverse firme, în principal agenții de publicitate. Alte firme îi sponsorizează renovarea casei, lucru ce contravine, de asemeni, statutului polițistului. Marian Godină se află în concediu de creștere a copilului, dar continuă să aibă și alte venituri pentru care, cu certitudine, muncește. Ceea ce, totuși, conform legii, nu are voie să facă în timpul concediului pentru creșterea copilului.
Din mare luptător antisistem, Marian Godină a ajuns trompeta sistemului. Cât de luptător a fost cu adevărat este greu de spus. Dar modul în care reacționează atunci când se scrie despre corupția din Poliție ne arată, mai degrabă, că a luptat cu sistemul doar cât a fost nevoie ca să-și promoveze prima carte. După aia…
După aia a devenit influențăr și i-a trecut. I-a apărut, însă, foarte multă știință de carte, o cunoaștere profundă a tuturor lucrurilor și a tuturor meseriilor, care-l ajută să dea lecții profesionale chiar și celor care știu să citească. Aia e, atât se poate. (catavencii.ro)