Aplicaţiile de mesagerie care pun accent pe intimitatea utilizatorilor, precum Signal şi Telegram, au înregistrat un val de descărcări în utlimele zile, în contextul în care utilizatorii vor să se îndepărteze de WhatsApp, pe fondul temerilor legate de multitudinea de date pe care serviciul de mesagerie le colectează pentru a le trimite către gigantul Facebook.

Astfel, aplicaţia Signal – recomandată şi de Elon Musk – a fost descărcată de circa 7,5 milioane de ori la nivel global din Google Play şi App Store, în perioada 6-10 ianuarie, potrivit datelor Sensor Tower, citate de CNBC. Prin urmare, Signal a înregistrat de 43 de ori mai multe descărcări faţă de săptămâna anterioară, aceasta fiind cea mai accelerată săptămână din istoria aplicaţiei.

În acelaşi timp, aplicaţia Telegram a fost descărcată de 5,6 milioane de ori la nivel global, de miercuri până duminică, potrivit datelor Apptopia.

Aplicaţia Signal susţine că vine cu „criptare end-to-end”, ceea ce nu permite ca mesajele să fie citite de altcineva în locul destinatarului.

Cele două aplicaţii au prins avânt după ce WhatsApp a lansat o actualizare a politicii de utilizare în data de 4 ianuarie. Încă din 2016, WhatsApp împarte anumite date cu Facebook, însă utilizatorii aveau opţiunea de a refuza acest lucru până acum.

Însă, din data de 8 februarie, utilizatorii vor fi obligaţi să accepte noii termeni WhatsApp pentru a utiliza aplicaţia în continuare. Pentru utiizatorii din Europa şi Marea Britanie regulile sunt puţin diferite, pe fondul regulamentului pentru protecţia datelor aflat în vigoare.

Mesajele WhatsApp sunt criptate, ceea ce înseamnă că Facebook nu vede conţinutul acestora, însă WhatsApp colectează o multitudine de date pe care le împarte cu compania-mamă – gigantul Facebook.

Datele colectate şi trimise către Facebook includ informaţiile contului, precum numărul de telefon, informaţii introduse în aplicaţie, informaţii legate de modul în care interacţionezi cu alte persoane, inclusiv dacă eşti un business, cât şi date legate de telefonul mobil. (sursa)

Articolul precedentProgramare vaccinare împotriva COVID-19. Cine se poate vaccina şi cum se face programarea
Articolul următorCe spun băncile despre registrul ANAF care colectează informaţii despre conturile tuturor clienţilor lor