Cancelarul german Olaf Scholz a cerut duminică Statelor Unite şi Uniunii Europene să reflecteze cu atenţie când iau în calcul sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unei agresiuni a acesteia contra Ucrainei. Șeful guvernului de la Berlin a îndemnat la prudență, spunând că trebuie luate în considerare și consecințele sancțiunilor asupra occidentalilor.

Declarațiile cancelarului german intervin în condițiile în care printre posibilele sancţiuni la adresa Rusiei este menționată adesea blocarea funcţionării gazoductului Nord Stream 2, care conectează Germania direct cu Rusia. O asemenea măsură ar afecta Germania și ar amplifica totodată criza energetică în Europa ce a dus la creşterea preţurilor.

„Prudenţa dictează alegerea măsurilor care vor avea cel mai mare efect, spre deosebire de cele care ar încălca principii convenite împreună”, a declarat Olaf Scholz, într-un interviu pentru Sueddeutsche Zeitung. „În acelaşi timp, trebuie să luăm în considerare consecinţele (sancţiunilor) asupra noastră”, a adăugat cancelarul german, avertizând că nimeni nu trebuie să creadă că există vreo măsură care să nu aibă efecte negative asupra Germaniei.

Pe de altă parte, Olaf Scholz a încercat în acest interviu să risipească impresia că SUA şi UE ar fi în dezacord asupra unui set de sancţiuni împotriva Rusiei, scrie agenția Reuters, preluată de Agerpres. „În cercul aliaţilor, noi convenim asupra unor posibile măsuri. Este bine. Trebuie să fim capabili să acţionăm în cazul unei urgenţe”, a spus cancelarul german.

Germania a scandalizat Kievul

Guvernul de la Berlin a stârnit deja nemulţumirea Ucrainei prin poziţiile ambigue cu privire la reacţia în cazul unui atac rusesc asupra acestei ţări. În plus faţă de atitudinea ezitantă a Berlinului cu privire la modalităţile de contracarare a ameninţării ruseşti la adresa Ucrainei, declaraţia de vineri a comandantului marinei germane, Kay-Achim Schönbach, care între timp a demisionat și care a spus că preşedintele rus Vladimir Putin „merită probabil” respect, iar peninsula Crimeea „niciodată nu va mai reveni Ucrainei”, la care se adaugă refuzul Germaniei de a furniza arme Ucrainei, au stârnit reacţii virulente din partea oficialilor ucraineni.

Într-o declaraţie acordată ziarului „Die Welt”, ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrii Melnik, a spus că acele declaraţii ale fostului comandant al forţelor navale germane ilustrează „aroganţa şi megalomania germană”, notează agenţia dpa. Comentariile lui Schönbach, a adaugat ambasadorul ucrainean, „pun serios sub semnul întrebării credibilitatea şi seriozitatea Germaniei pe plan internaţional, nu doar din punctul de vedere ucrainean”.

Ce părere au americanii

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost întrebat duminică, la postul de televiziune NBC, ce părere are despre atitudinea Germaniei, iar șeful diplomației americane susține că nu are „nicio îndoială” asupra fermității Germaniei în faţa Rusiei, relatează Agerpres.

„Vă pot spune că germanii împărtăşesc deplin îngrijorările noastre şi că ei sunt hotărâţi să răspundă rapid, eficient şi într-un front unit”, a declarat Antony Blinken, potrivit France-Presse.

„Nu am nicio îndoială pe acest subiect”, a insistat şeful diplomaţiei americane, întrebat la NBC şi despre comentariile comandantului marinei germane, Kay-Achim Schönbach. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.