România a înregistrat miercuri, pentru a doua zi la rând, peste 2.000 de noi cazuri de COVID și aproape 500 de bolnavi la ATI. Cifrele depășesc deja estimările coordonatorului campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, care anunța un vârf de 1.500 de îmbolnăviri la jumătatea lunii septembrie. Într-un interviu pentru Libertatea, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș estimează că până la finalul acestei luni, numărul infectărilor zilnice ar putea trece de 4.000, iar în lipsa unor măsuri luate de autorități, ocupate acum cu criza din coaliție, „creșterea poate să fie la nesfârșit”.

Două aspecte ia în calcul Răzvan Cherecheș, profesorul de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, când vorbește despre dublarea cazurilor de infectare cu coronavirus până la finalul lunii: începerea noului an școlar, în care vede „un accelerator al transmiterii intracomunitare”, și actuala criză politică prin care trece România, care „afectează masiv” felul în care autoritățile gestionează pandemia.

Libertatea: Pentru a doua zi consecutiv numărul de noi infectări a trecut de 2.000. Cât de îngrijorătoare este situația?

Răzvan Cherecheș: Foarte îngrijorătoare. Cu fiecare zi care trece și în care nu se iau măsuri suplimentare, situația doar se agravează.

– Estimările indicau un vârf de 1.500-1.600 de cazuri pentru mijlocul lunii septembrie. Am depășit acest prag chiar mai repede, am trecut și de 2.000 de cazuri. Unde credeți că vom ajunge?

– Nu am ajuns la limita de sus. Dacă nu se iau măsuri, practic, creșterea poate să fie la nesfârșit, o creștere exponențială. Din momentul în care vor începe să se ia măsuri concrete, abia după două săptămâni vom începe să vedem efectul lor.

Deocamdată, ce vedem este relaxare. Guvernul e focalizat în altă parte, nu pe creșterea numărului de cazuri. Deci, în următoarele două săptămâni, indiferent ce se întâmplă, numărul de cazuri va crește.

Eu zic că în octombrie vom ajunge să ocupăm toate locurile de pe secțiile de terapie intensivă. În momentul în care ai secțiile de ATI pline, acela este semnul că ai eșuat să iei măsurile care ar fi trebuit luate înainte.

– Ce măsuri ar fi potrivite în acest moment?

– Exact acele măsuri pe care le-am avut și iarna trecută, respectiv limitarea interacțiunii între oameni, în condițiile în care campania de vaccinare a fost un eșec. Abia după ce ai trecut de 50% (rata de vaccinare a populației – n.r.) începi să vezi un beneficiu, când ajungi la 70%-80% din populație deja există un control mult mai bun. La 30% (rata de vaccinare din România în prezent – n.r.) efectul este minor, cu atât mai mult cu cât știm, la ora actuală, că tulpina Delta, chiar dacă are șanse mai puține să infecteze pe cei vaccinați, totuși, o persoană vaccinată infectată poate să infecteze mai departe exact la fel ca o persoană nevaccinată. Practic, în momentul de față, principalul beneficiu al vaccinării este – și limitarea transmiterii, e adevărat – faptul că protejează de simptome severe, internare și deces.

Citeşte întreaga ştire: Răzvan Cherecheș: „După alegerile din PNL, vom număra cazurile din ATI și decesele”. Ce măsuri crede profesorul că ar trebui luate rapid de Guvern

Articolul precedentSan Francisco, desemnat cel mai bun oraș din lume / Din top, cel mai apropiat oraș de România este Budapesta, pe locul 29
Articolul următorBolnavii cronici rămân fără tratament în plină criză politică! Cu ce s-a ocupat doamna Mihăilă de cinci luni?