Ludovic Orban a pierdut conducerea Guvernului Romaniei si a ramas cu cea a Partidului National Liberal, fortiune clasata pe locul al doilea dupa alegerile parlamentare din 4 decembrie, desfasurate in contextul pandemiei de coronavirus.

Influenta lui Orban este pusa sub semnul intrebarii, dar fostul premier a reusit sa isi conserve capacitatea de coalitie in interiorul partidului, pana la urmatorul congres si la crearea unui nou pol decisiv. De la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis ar putea contribui la stirbirea puterii fostului premier.

Adrian Zabava, consultant in comunicare politica, sustine ca presedintia lui Ludovic Orban in fruntea Partidului National Liberal (PNL) a fost una de succes pana la alegerile de duminica, 4 decembrie, cand formatiunea sa a obtinut scorul de 25,19% la Camera Deputatilor si 25,58% la Senat, ceea ce il claseaza pe pozitia a doua, dupa Partidul Social Democrat.

“Rezultatele alegerilor si toate castigurile PNL de pana in prezent au arata ca Orban a fost un presedinte bun pentru PNL. Aceste rezultate au dus si la o crestere a puterii lui Orban si a influentei lui in interiorul partidului. Nimeni nu credea inainte de aceste alegeri ca Orban nu isi va consolida puterea, pentru ca, mai toata lumea credea ca PNL va castiga aceste alegeri. Insa, rezultatul a fost o palma importanta pentru Ludovic Orban. Daca PNL probabil ar fi castigat macar la un singur vot alegerile in fata PSD, puterea lui Orban nu ar fi putut fi stirbita in interior. Insa, acest loc doi il da foarte mult in spate. Faptul ca a fost nevoit sa renunte la functia de premier este o situatie extrem de problematica pentru el. Ne amintim cand Liviu Dragnea era presedintele partidului, dar nu era premier. A trecut prin nenumarate razboaie interne cu premierii pe care i-a pus”, explica Zabava.

Radu Delicote, cadru didactic la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), sustine, de asemenea, ca Orban si-a securizat locul in partid.

“Ludovic Orban si-a securizat o pozitie destul de ferma in interiorul PNL prin faptul ca o serie de deputati si senatori care ii sunt apropiati au intrat in noul Legislativ. Separat de acest lucru, Ludovic Orban isi va pune amprenta si pe viitorul Executiv, in momentul in care va propune ministri cheie sau secretari de stat fideli. De aceea, nu cred ca tema centrala este ce mai poate promite fostul premier PNL, ci mai degraba daca exista, in acest moment, alt pol de putere in afara de Orban in interiorul partidului”, sustine Delicote.

citiți materialul întreg pe ziare.com

Articolul precedentPrefectul Țiplea (PNL) îşi bate joc de pensionarii de la ţară: ‘Să-şi cumpere mâncare de la catering!’ (VIDEO)
Articolul următorHarta mandatelor noului Parlament. Cum se împart noii parlamentari în fiecare județ