Reducerea de personal în sectorul bugetar trebuie făcută după o analiză, discutând cu oamenii, după criterii, venind cu principii, consideră preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

“Sunt enorm de multe discuţii în societate dacă 1.300.000 de bugetari sunt mulţi sau sunt puţini pentru România, în comparaţie cu celelalte state. Depinde la ce ne uităm. Dacă ne uităm aşa, la modul general, cu Sănătate, cu Educaţie, nu sunt mulţi 1.300.000. Dacă ne uităm la anumite instituţii, da, sunt supradimensionate – şi la Senat, şi la Cameră, şi la consiliile judeţene, şi la aproape toate ministerele, toate agenţiile, toate instituţiile. Poţi să reduci, dar această reducere trebuie să faci discutând cu oamenii, venind cu nişte criterii, cu nişte principii şi trebuie să vezi de ce ai nevoie. Ai nevoie, de exemplu, la o instituţie, la Direcţia de Comunicare, de 11 oameni care nu comunică de ani de zile cu publicul sau nu?! Deci, din acest punct de vedere, după o analiză, trebuie să mergi în această direcţie, dar discutând cu oamenii”, a declarat Kelemen Hunor la Europa FM, citat de Agerpres.

Potrivit liderului UDMR, trebuie să existe criterii în funcţie de instituţie, adăugând că modificările nu trebuie făcute din pix.


citește și: Dacian Palladi – Și la Senat, dar și la Camera Deputaților, cei care trebuie să rămână, vor rămâne, iar cei care trebuie să vină, vor veni


“Nu poţi să faci din pix, dar acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat, în fiecare instituţie, fiindcă, da, sunt consilii judeţene care lucrează cu 60 – 65 de oameni, sunt alte consilii judeţene unde sunt peste 100 de angajaţi, chiar mult peste 100 sau sunt direcţii în ministere aproape similare şi cu responsabilităţi foarte asemănătoare unde într-un minister sunt 50, 40 de oameni într-o anumită direcţie, în ministerul celălalt sunt 10-12 oameni. Deci, trebuie o analiză şi cred că fiecare şef de instituţie, fiecare ministru, fiecare preşedinte va face o analiză. Şi acest lucru nu poţi să-l faci de la o zi la alta”, a explicat liderul UDMR.

El a pledat pentru o reformă structurală, altfel, situaţia nu se poate schimba.

“Dar fără o reformă structurală, nu ai cum să schimbi lumea. Poţi să creşti tu TVA, momentan s-ar putea să rezolvi nişte chestiuni legate de venituri, dar în acelaşi timp tu trebuie să reduci atunci impozitul pe muncă. Oamenii au un simţ al dreptăţii foarte-foarte dezvoltat. Şi vă spun un singur lucru: nu pot accepta că magistraţii, indiferent că sunt judecători sau sunt procurori, nu pot accepta că poliţiştii, militarii, după 25 de ani de serviciu, la 50 de ani, la 48 de ani, la 49 de ani, ies la pensie. Este inacceptabil. Deci, societatea nu acceptă aşa ceva. Că ei au creat stat în stat, asta este. Dar trebuie să spargem această bariere. Trebuie să mergem la vârsta de pensionare la 65 de ani. (…) Să iei şi pensia de serviciu, să cumulezi cu o funcţie de conducere tot la stat, nu este corect. Şi oamenii de aceea sunt supăraţi”, a arătat Kelemen Hunor. (sursa)

Articolul precedentBurduja, extrem de vag și de neclar referitor la facturile de electricitate cu minus primite de unii clienți
Articolul următorCâți angajați lucrează la Stat, câți trebuie dați afară și de câți avem nevoie de fapt?