Maniera în care au fost stabilite și aplicate măsurile pandemice i-a determinat pe unii români să reacționeze, sub forma protestelor. Răspunzând acestor reacții sociale, autoritățile statului au stabilit unele condiții pentru desfășurarea acestora, invocând „apărarea sănătății publice” și aplicând numeroase amenzi, pentru nerespectarea lor. Numai că, instanța de judecată a admis cererea avocatului Radu Zidaru de sesizare a Curții Constituționale, cerere prin care acesta a denunțat caracterul totalitar și nedemocratic al acestora.

STIRIPESURSE.RO a vorbit cu avocatul Radu Zidaru pentru a încerca să afle ce înseamnă decizia de sesizare a CCR și ce ar urma.

Cristi Șelaru: Domnule avocat Radu Zidaru, au voie românii să protesteze pe timp de pandemie?

Radu Zidaru: Gândiți-vă că cetățenii care au protestat împotriva măsurilor implementate, ca, de exemplu, declararea deplasării și deplasarea între anumite ore, deși ele se poate dispune numai față de inculpați, a celor de segregare și umilire sau a celor ce se doresc a fi implementate, ca vaccinarea și certificarea obligatorie, deși cadrul legal nu permite, nu au făcut-o de dragul împotrivirii, ci au ales să protesteze pentru revenirea la starea de libertate. Protestatarii nu sunt năimiții cu găleți, făină și ulei, ci sunt românii cărora, efectiv, le-a ajuns cuțitul la os, plătind facturi, taxe și impozite. Și, ca răspuns la întrebarea dumneavoastră, vă pot spune următoarele: câtă vreme televiziunile și platformele de știri cenzurează la cel mai înalt nivel opinia contrară a tot ce vizează pandemia, eficacitatea vaccinului și a campaniei naționale de vaccinarea, iar autoritățile statale limitează, în mod neconstituțional, protestele, românii au dreptul să protesteze.

Cristi Șelaru: Care sunt limitările care vizează desfășurarea protestelor și cum le apreciați dumneavoastră, în calitate de avocat?

Radu Zidaru: O primă limitare este prevăzută în Legea nr. 55/2020, Guvernul putând dispune, ca măsură pentru diminuarea impactului tipului de risc: „restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații […] sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise”. Ulterior intrării în vigoare a legii, Guvernul a stabilit unele condiții concrete de aplicare a măsurii, ca aceea de organizare și desfășurare de mitinguri/demonstrații cu participarea a unui număr maxim de 100 de participanți. Stranie mi s-a părut condiția ca demonstranții să fie vaccinați, testați sau certificați, întocmai ca niște bunuri, procesate spre vânzare. Și, exceptându-o pe aceasta, cea de limitare a numărului de participanți ar putea fi justificată, dacă scopul pentru care a fost dedicată ar fi, cu adevărat, folositor. Însă, zelul manifestat în cenzurarea opiniei contrare a tot ceea ce este considerat subiect sensibil pentru contextul actual, mă face să cred că variile condiții impuse au un alt scop, anume de introducere, sub formă etapizată, a unui nou tip de dictatură, venită din Vest.

Cristi Șelaru: Cum credeți să se raportează media la protestatarii anti-pandemie?

Radu Zidaru: Având în vedere că Guvernul a alocat, anul trecut, 181 de milioane de lei pieței media pentru promovarea campaniei antiCovid, evident că beneficiarii au mare tragere de inimă în a o promova. Iar aceasta presupune și desfășurarea unor campanii de cenzurare a opiniilor contrare pandemiei, eficienței vaccinului sau a campaniei de vaccinare, dublate de o amplă acțiune de stigmatizare și demonizare a celor care le contestă. De altfel, opinia mea este confirmată de judecători de la Curtea de Apel Cluj, care, într-o hotărâre recentă, au afirmat că: „În România nu doar că aceste efecte negative [ale vaccinului – s.n.] nu au fost discutate, dar s-a ajuns la un fel de cenzură a discuțiilor cu privire la acest aspect, inclusiv pe internet, toate eforturile guvernului fiind dirijate în susținerea campaniei de vaccinare.”.

Cristi Șelaru: Domnule avocat, ați obținut sesizarea Curții Constituționale pe celebra Lege nr. 55/2020, cea care permite instituirea stării de alertă și luarea măsurilor pandemice. Ce ne puteți spune despre această primă victorie?

Radu Zidaru: Practic, clienții pe care îi reprezint au fost amendații de către organe ale jandarmeriei, pentru încălcarea unor condiții de desfășurare a mitingurilor/demonstrațiilor, condiții în raport de care am invocat o excepție de neconstituționalitate. Ceea ce vă pot spune la momentul actual este că, instanța de judecată mi-a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale a României. Aștept încheierea, pentru a vedea și opinia instanței cu privire la excepție și, evident, încheierea va fi trimisă Curții Constituționale, care va examina, în fond, excepția.

Cristi Șelaru: Ce impact va avea asupra cetățenilor admiterea excepției de către CCR și credeți că se exercită vreo presiune asupra judecătorilor în legătură cu soluționarea cauzelor ce vizează măsurile pandemice?

Radu Zidaru: În măsura în care Curtea va admite excepția de neconstituționalitate, la 45 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial al României, textul de lege vizat își va înceta efectele juridice. Ce va însemna aceasta pentru cetățeni? În primul rând, toți cei care au fost amendați în baza textului declarat neconstituțional, vor putea obține anularea proceselor-verbale, cu exonerarea de la plata amenzii sau recuperarea ei, dacă a fost achitată. Cuantumul amenzilor aplicate în materie este foarte mare, statul fiind obligat la restituire. Așadar, și impactul financiar va fi considerabil. În al doilea rând, cetățenii vor redobândi dreptul de a organiza proteste sau de a participa la ele, fără a mai fi nevoiți să respecte condițiile actuale, condiții care, în opinia mea, exceed limitelor Constituției. Răspunzând la cea de-a doua întrebare, vă pot spune că, da, cred că se exercită o presiune asupra judecătorilor cu ocazia soluționării cauzelor ce vizează măsurile pandemice și care implică o miză ridicată. Numai că, această presiune nu se exercită fățiș și asumat. Nu vine nimeni de la Guvern, Președenție etc., să amenințe judecătorul, spre a da o soluție sau alta. Presiunea se poate exercita în contextul ședințelor de practică neunitară, unde pot veni, nu se știe de unde, niște „recomandări” privind „gestionarea” unor cauze și, în măsura în nu se va ține cont de ele, la avansări, se vor putea face evaluări în consecință. (stiripesurse.ro)

Articolul precedentMii de persoane au protestat în Olanda împotriva măsurilor impuse de autorități pentru contracararea epidemiei de covid-19
Articolul următorNovak Djokovici nu va putea intra în Autralia în următorii trei ani, spune ministrul Afacerilor Interne