Marcel Ciolacu a ajuns în Israel pentru a doua oară de la declanșarea războiului din Fâșia Gaza.  

La fel ca data trecută, a zburat la Ierusalim cu o aeronavă militară, însoțit de miniștrii Apărării, Afacerilor Externe și Economiei, pentru discuțiile cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Benjamin Netanyahu: Ești un bun prieten, România este o bună prietenă de asemenea și te invit să discutăm toate lucrurile care sunt importante – eforturile pentru securitate, pace, prosperitate.”

Marcel Ciolacu: „Foarte importantă securitatea… mulțumesc.”

Potrivit unor surse, în cadrul întâlnirilor, s-a discutat ca firma israeliană Elbit să deschidă o nouă fabrică de armament la noi.

Ar fi a cincea unitate a sa de producție din România. Interesată să producă la noi este și o altă companie – Rafael. Dezvoltă sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome, pe care Israelul îl folosește pentru a se apăra de rachetele Hamas.

Israelienii sunt interesați și de licitațiile derulate de Ministerul Apărării de la noi pentru dotarea armatei cu drone, sateliți și tancuri, dar și echipamente pentru soldați. Pe de altă parte, aceleași surse spun că s-ar fi ajuns și la o înțelegere pe care și-o doreau exportatorii noștri. Tirurile cu mărfuri perisabile vor putea tranzita Israelul, în drumul lor spre țările Orientului Mijlociu, acest lucru fiind făcut până acum doar pe cale aeriană.

Marcel Ciolacu și premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat și despre contextul tensionat de securitate. Într-un comunicat, guvernul nostru precizează că susține dreptul Israelului la apărare și își exprimă îngrijorarea cu privire la pericolul escaladării regionale. România și-a arătat disponibilitatea de a prelua copii din regiunea de război pentru a-i trata în spitalele noastre. (sursa)

Articolul precedentFlorian Bodog, vicelider al grupului PSD din Senat: Noi, social democrații, credem că doar într-o societate corectă și echitabilă ne putem dezvolta cu adevărat
Articolul următorPrima zi de școală din anul 2024-2025. A fost păstrată structura cu cinci module și cinci vacanțe