Cristian Teodorescu: De ce nu zice nimic președintele Iohannis despre plagiatul dovedit al ministrului de Interne, Lucian Bode? De ce nu-l deranjează nici scandalul de plagiat din jurul lucrării de doctorat a premierului Ciucă? Să fi uitat KWI că în 2019, la deschiderea anului universitar, cerea toleranță zero față de plagiat? Să fi uitat KWI ce a spus cu gura sa despre plagiat, că e o hoție?

Să zicem că, în cazul lui Bode, președintele României ar fi putut spune la început că nu vrea să influențeze actul de justiție. Dar după ce Tribunalul din Sălaj l-a trimis la plimbare pe Lucian Bode cu cererea lui de a interzice Comisiei de etică a Universității „Babeș-Bolyai“ să-i ia din nou la cercetat lucrarea de doctorat, iar Comisia de etică de la UBB i-a pus ministrului dangaua de plagiator, de ce mai tace președintele Iohannis? Fiindcă Bode s-a adresat din nou tribunalului, cu altă cerere? Sau pentru că nu vrea să-l tulbure din treburile de la Interne?

După eșecul cu Schengen-ul n-ar fi trebuit ca Iohannis să-l întrebe pe ministrul Bode dacă nu cumva îl surmenează povestea cu plagiatul și să-l sfătuiască să-și dea demisia ca să-și vadă de sănătate? Sau n-ar fi trebuit să se întrebe pe sine însuși ce negocieri poate purta în străinătate un ministru dovedit de hoție la el în țară? Mai ales că Bode anunțase, cu doar cîteva zile înainte de votul contra al Austriei, că primise asigurări din partea omologului său austriac cum că totul e-n regulă. Atunci Iohannis s-a mulțumit să se plîngă de jocul făcut de guvernul lui Nehammer. Nu că n-ar fi avut dreptate, dar ce încredere mai poate avea președintele României într-un ministru de Interne care se lasă dus de nas într-o negociere atît de importantă? Și nu cumva superficialitatea crasă a lui Bode are legătură cu preocupările sale de a-și acoperi plagiatul, care l-au făcut să nu acorde atenția cuvenită negocierilor pentru intrarea României în Schengen?

Să fi vrut astfel KWI să ocolească întrebarea ce încredere se mai poate avea într-un președinte care e șeful relațiilor noastre externe și care, prin intermediul lui Bode, s-a lăsat și el dus de nas de austrieci? Posibil, doar că întrebările astea se plimbă nestingherite prin spațiul public autohton, iar povestea plagiatului comis de Bode a ajuns între timp și în presa internațională, mai exact într-un ziar de mare calibru, Le Monde.

De pe urma întrebărilor despre activitățile lui Bode, care e și secretarul general al PNL-ului, s-a aflat de curînd că mai mulți liberali au început să spună sotto-voce că ministrul de Interne strică imaginea partidului, și așa șifonată. Și că, înainte de a trece la ziceri viva-voce, liberalii ar aștepta în semn din partea lui Iohannis. Care Iohannis tace. Mai nou însă a ieșit la iveală că fostul jurnalist Silviu Mănăstire, adjunctul lui Bode la secretariatul general al partidului, i-a amenințat cu dosare penale, la cîrciumă, pe cîțiva deputați liberali mai guralivi. Asta se întîmpla în octombrie, cînd scandalul plagiatului lui Bode era în toi, iar dosarele s-ar face la Ministerul de Interne, conform precizării lui Mănăstire. Ce putem înțelege de aici, că Iohannis tace, iar Bode face? (catavencii.ro)

Articolul precedentSURSE. Un deputat PNL Bihor s-ar vrea plecat din Parlament din cauza președintelui organizației județene!
Articolul următorMinistrul de Externe al Ungariei condamnă „atacurile concentrate şi grave” asupra minorității maghiare din Ucraina: „Aceste lucruri sunt inacceptabile”