Felul in care PNL, prin deputatul Florin Roman si senatorul Daniel Fenchiu, raspunde justificatei solicitari a societatii de a gasi un raspuns la chestiunea pensiilor speciale pare gandit in asa fel incat sa pice pe buna dreptate la CCR – scrie Ioana Ene Dogioiu, senior editor al publicației ziare.com. Iar daca totusi nu pica, sa produca efectele cele mai mici cu putinta pentru buget.
Pentru ca trebuie stiut ca singurele pensii integral speciale sunt ale militarilor. Magistratii, spre exemplu, primesc practic doua tipuri de pensii: cea contributiva, in baza contributiilor lunare pe care le platesc ca orice salariat, si pensia de serviciu care acopera diferenta de la pensia contributiva pana la nivelul de 85% din ultimul venit brut dinainte de pensionare, asa cum a stabilit reforma liberalului Stoica in 1997 – continuă aceasta.
Dar cel mai problematic la propunerea liberala, spune Ioana Ene Dogioiu, este ca excepteaza de la aceasta impozitare cateva categorii de pensii, desi, teoretic, fiind o masura de solidaritate, ar trebui aplicata unitar. Sunt exceptati militarii, politistii si primarii. Da, acordarea pensiilor primarilor este amanata pana la 1 ianuarie 2021, dar asta nu inseamna ca ele nu sunt reglementate. Pe reglementarile in vigoare, ele vor intra in plata peste cateva luni si dupa ce vor intra in vigoare nu vor fi in niciun fel supraimpozitate.
In ceea ce priveste exceptarea militarilor si politistilor, ea este din start discriminatorie si este un motiv de neconstitutionalitate clar. Mai ales ca nu exista nicio motivatie clara pentru aceasta diferentiere. De ce unii da, si unii nu?
Daca aceste amendamente (ale PNL, n.r.) se doresc in mod real o masura de solidaritate, atunci ar trebui sa fie egale pentru toti. Daca sunt o masura de eliminare a unor pensii speciale, ar fi inca o miscare contrara deciziilor CCR privind pensiile magistratilor, deci o reglementare neconstitutionala.
Textul integral aici.