Ioan Mang, deputat PSD Bihor – Probabil că una dintre cele mai bune, mai utile și mai așteptate initiative legislative pe care le avem în dezbatere în această perioadă este cea promovată de Ministerul Agriculturii pentru susținerea produselor alimentare autohtone.

Așa cum știți, proiectul propune limitarea adaosului comercial pentru alimentele produse în România la 20% și amenzi pentru retalierii care nu vor respecta această regulă.

Vom avea astfel acces la mai multe produse românești, la prețuri competitive și, mai ales, mai ieftine decât cele din import.

Desigur, pentru a avea acces la ele în condițiile precizate, va fi nevoie ca produsele autohtone să fie prezente în supermarketuri și să fie cât mai bine evidențiate. Consider că va trebui să ne concentrăm pe acest aspect.

La fel, în modul cel mai corect posibil, cred că va trebui să fim atenți și la prețul cu care aceste produse pleacă spre supermarketuri, astfel încât producătorii să fie sprijiniți, iar cumpărătorii să fie și ei încurajați în a alege produse românești.

La rândul lor, pentru că întreaga schemă de sprijin să funcționeze corect pentru toți cei implicați, inclusiv clientul final, producătorii vor trebui să includă în preț nu doar profitul la care speră, ci și diversele forme de sprijin, mai ale subvenții, de care beneficiază de la buget, adică inclusiv ajutorul primit din taxele și impozite plătite de cumpărătorii lor.

Sunt, desigur, o mulțime de detalii pe care trebuie să le avem în vedere, însă apelul meu către colegii din Parlament este să dezbatem și să adoptăm acest proiect cât mai repede posibil!

Cred că avem datoria urgentă de a consolida poziția producătorilor români în fața unei competiții externe de multe ori neloiale, de a-i sprijini să ofere angajaților lor condiții de muncă tot mai bune și mai ales de a crea acest obicei, regăsit în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, de a cumpăra local. În cazul nostru, de a cumpăra românește!

Haideți să luăm aceste decizii care ajută economia locală, producătorii locali și angajații români cât mai repede posibil.

sursaDeclarație politică, 09.04.2024, Camera Deputaților

Articolul precedentPIB-ul României a atins 1.600 miliarde lei, cel mai înalt nivel din istorie. România devine a douăsprezecea putere economică din Europa, după Danemarca şi înaintea Cehiei, Finlandei sau Portugaliei
Articolul următorRata anuală a inflației a coborât în martie la 6,6%, de la 7,2% luna precedentă