Presa română a semnalat recent abuzurile și amenințările la care este supusă doamna Marinika Tepic, politician sârb de origine română. Este, așa cum știm, doar vârful vizibil și extrem de urât al icebergului, pentru că, pe plan general, împotriva comunităților românești din unele state vecine, mai ales Ucraina și Serbia, se duce de decenii o veritabilă luptă, extrem de josnică, de anihilare!

Aș vrea să o spun, răspicat și cu toată convingerea, aici, în Parlament: relațiile de bună vecinătate sunt esențiale pentru noi, însă ele nu în detrimentul comunităților românești din țările vecine. Pur și simplu, este un drept pe care Statul român nu îl are și este, în același timp, o obligație dar și o nevoie evidentă de a face mai mult, mult mai mult, pentru comunitățile românești.

Cred, în primul rând, că diplomația românească are datoria de a fi mult mai activă și mai apăsată în demersurile inițiate dar și în mesajele transmise. Nu suntem și nu putem fi în postura de a lăsa de la noi, de a ne face că nu știm și nu vedem, mai ales pe relația cu țări care declară că își doresc o bună relație cu UE și cu NATO, sau chiar apartenența la ele, ori protecția lor. Adică și a noastră, a românilor!

De asemenea, la nivel guvernamental, consider că trebuie întreprinse noi demersuri pentru a sprijini comunitățile românești, prin toate mijloacele, pentru păstrarea, promovarea dar și dezvoltarea identității lor. Limba română nu trebuie să moară nici la Nord de Prut și nici la Sud de Dunăre. Învățământul în limba română, dreptul românilor la liberă asociere, schimburile culturale, economice, bursele de studii, sunt și pot fi mijloace eficace pentru a-i ajuta pe români.

Dar, înainte de orice, nu avem dreptul să tăcem, nu avem dreptul să nu știm, nu avem dreptul să nu facem. Inclusiv la nivel de diplomație parlamentară, prin grupurile de prietenie, putem acționa și putem face presiuni, pentru că de presiune este vorba, pentru a cere răspicat protejarea minorităților românești, tot mai asuprite, din țările vecine.

Declarație politică, Camera Deputaților, 07.12.2021 (sursa)

Articolul precedentCentrul de Investigații Media: De ce statul nu a recuperat nici în ziua de azi casa pierdută de familia Iohannis acum șase ani, precum și cei 260.000 de euro încasați din chirie / Explicațiile fiscului, răspunsul președintelui
Articolul următorToate jucăriile generalului, pe banul românului…