Este de datoria noastră, ca aleși ai cetățenilor, să ne asigurăm că politicile energetice ale României sunt în slujba oamenilor, nu împotriva lor.
Ioan Mang, deputat PSD Bihor: Comisia Europeană, așa cum știți, a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, invocând restricționarea libertății participanților la piață de a-și stabili prețurile la energia electrică și gaze naturale. Deși acest proces se află într-o etapă incipientă, este un semnal de alarmă pe care trebuie să-l tratăm cu maximă responsabilitate și în Guvern, dar și în Parlament.
În acest context, solicit ministrului Energiei să depună toate eforturile necesare pentru a proteja consumatorii casnici, cetățenii României, de o posibilă creștere a prețurilor la energie.
Situația este delicată, iar românii nu trebuie să fie victimele unor politici europene care, deși promovate în numele liberalizării pieței, ar putea duce la creșterea nesustenabilă a facturilor, afectând direct nivelul de trai.
De asemenea, mediul de afaceri trebuie sprijinit. Creșterea prețurilor la energie pentru companii ar avea un efect domino, ducând la scumpirea altor produse și servicii, ceea ce, în mod evident, va pune presiune suplimentară pe consumatori.
Trebuie să fim conștienți, stimați colegi, că orice dezechilibru pe piața energiei se va răsfrânge în final asupra tuturor cetățenilor.
În acest sens, fac un apel către Ministerul Energiei să își intensifice eforturile de colaborare și comunicare cu Comisia Europeană.
Este esențial să explicăm faptul că liberalizarea prețurilor nu poate și nu trebuie să fie implementată în detrimentul intereselor cetățenilor, așa cum s-a mai întâmplat în alte guvernări de ”dreapta”. Nu putem să asistăm pasivi la o eventuală sărăcire a populației cauzată de creșterea generalizată a prețurilor, în special cele generate de costurile ridicate ale energiei. Nu vorbim aici despre doctrine economice sau politice, ci despre viața reală a românilor!
În plus, consider că Ministerul Energiei ar trebui să aibă o evidență clară și exactă asupra costurilor reale ale producătorilor de energie. Numai în acest mod putem evalua în ce măsură o eventuală creștere a prețurilor este justificată sau nu. Și vă rog să nu uităm faptul că orice creștere, justificată sau nu, va trebui suportată de la bugetul public!
Da, susținem piața liberă, dar aceasta trebuie să funcționeze în condiții de transparență și în interesul cetățenilor.
În concluzie, fac un apel ferm către Ministerul Energiei să apere românii de creșteri abuzive ale prețurilor și să nu permită ca liberalizarea să devină o povară insuportabilă pentru populație, așa cum, din păcate, guvernele de „dreapta” au permis în trecutul recent.
sursa – Declarație politică, 08.10.2024, Camera Deputaților