Într-o declarație politică susținută la Parlament, deputatul bihorean Ioan Mang a subliniat că este legitim ca România să se alinieze demersurilor Vestului de a impune sancțiuni Rusiei (un Vest la care am aderat datorită eforturilor altei guvernări PSD), dar trebuie să aibă grijă ca aceste sancțiuni să nu lovească în omul obișnuit, care își câștigă traiul din muncă cinstită!
Redam întreaga declarație politică a președintelui PSD Bihor:
Războiul din Ucraina s-ar fi putut termina ieri sau acum două săptămâni, sau chiar înainte de a începe. Din păcate, însă, au existat, mult mai multe motivaţii pentru război decât pentru pace.
Aparent, avem un conflict escaladat între “dictatorul” Putin şi “democratul” Zelenski, între o Rusie cu tendinţe imperialiste şi o Ucraină care îşi apară suveranitatea şi integritatea teritorială. Nu trebuie însă să ne amăgim singuri. Adevăratul conflict este între două mari puteri şi aliaţii lor! Este o luptă dezgheţată între Statele Unite ale Americii şi Rusia pe care cele două o poartă pentru a-şi asigura poziţia dominantă în lume. Nu este însă un conflict direct şi făţiş, ci unul purtat în Ucraina, prin Ucraina.
Rusia şi China au anunţat recent că vor o nouă ordine mondială, una multipolară, fără hegemonie americană. SUA vor şi ele o nouă ordine mondială, însă una pe care să o conducă Washington-ul şi nu alţii. Între aceşti poli de “putere”, opţiunea statelor europene şi a Uniunii Europene în ansamblul ei este cât se poate de limpede, rămânem uniţi şi rămânem fideli valorilor euroatlantice.
În urmă cu 18 ani, prin efortul susţinut al unei guvernări social-democrate, România a aderat la Alianţa Nord-Atlantică, NATO, cea mai importantă garanţie de securitate din istoria modernă a ţării noastre. În aceste zile, când războiul se află, din păcate, aproape de graniţele noastre din Est, înţelegem mai bine importanţa strategică a acelui moment şi realizăm concret cât de mult ne ajută să trăim şi să ne simţim în siguranţă. NATO este acum garantul securităţii cetăţenilor români. De data aceasta, România se situează de partea bună a istoriei.
Trebuie însă să rămânem realişti. Războaiele marilor puteri nu sunt războaiele noastre. Nu au fost niciodată şi nici nu trebuie să devină. Şi mai trebuie să fim atenţi la un lucru, această “nouă ordine mondială” care va să vină nu trebuie fie în detrimentul statelor mici, cum e şi România.
Această reaşezare a forţelor şi reconfigurare a ordinii mondiale nu trebuie să însemne doar rotaţia stăpânilor. Nu trebuie să însemne doar că înlocuim dependenţa de gazul rusesc cu dependenţa de gazul lichefiat american sau că yenul şi rubla înlocuiesc dolarul. Nu trebuie să însemne că profiturile colosale, de ordinul zecilor şi sutelor de miliarde de dolari, înregistrate în ultimii doi ani de către industria farmaceutică se vor transfera acum către industria militară, trecută cumva în umbră de criza sanitară.
Şi mai trebuie să fim atenți la un lucru esenţial. Este de datoria noastră, ca reprezentanţi aleşi ai românilor, să ne asigurăm că din încleștarea altora să nu vom fi noi cei care pierdem. Nu-i putem lăsa pe oamenii simpli, pe cei care trudesc zi de zi, să-şi asigure un trai decent, să moară, să sufere sau să sărăcească. PSD susţine categoric aplicarea sancţiunilor decise la nivelul UE împotriva Federaţiei Ruse. Ministerul de Externe, care coordonează Comitetul Interministerial responsabil de aplicare a sancţiunilor, trebuie să aplice unitar Regulamentul UE în materie, dar în acelaşi timp trebuie să aibă grijă ca aceste sancţiuni să nu se transforme în pedepse împotriva angajaţilor români sau împotriva unor unităţi economice şi productive din România care nu finanţează în niciun fel acţiunile Rusiei.
În final, aş mai adăuga un singur lucru – în contextul războiului din Ucraina, nu trebuie să-i lăsăm pe români să se radicalizeze sau să se afunde în întunericul iraţionalităţii, al fricii şi al populismului. Nu ne permitem să facem această greşeală pentru că am risca să punem în pericol însăşi democraţia noastră. (sursa)