Ministerul Energiei a fost condus în ultimii 10 ani în majoritate de PNL, iar lipsa de viziune liberală asupra dezvoltării acestui domeniu își arată consecințele în momentele de criză, ultima cauzând creșteri semnificative la prețul energiei – scrie deputatul bihorean Ioan Mang într-o postare pe Facebook. Este greu pentru guvernul de astăzi și chiar pentru actualul ministru al Energiei, să remedieze, într-un termen foarte scurt, tot ce nu s-a făcut în atâția ani, adaugă deputatul PSD.


Incapacitatea de stocare a energiei a devenit principală problemă, dar și una dintre scuze. De ce nu am luat măsuri la timp pentru a nu ajunge în această situație? PNL trebuie să răspundă la această întrebare. Luând în considerare expansiunea energiei regenerabile, astăzi contează foarte mult cine poate stoca pentru a-și asigura securitatea energetică.

Din punctul meu de vedere, nu stocarea este cea mai mare problemă energetică a României ci scăderea producție interne și aceasta trebuie să ne preocupe cel mai de mult. Am renunțat la o parte din centralele pe cărbune și nu am pus nimic în schimb pentru ca sistemul să poată funcționa în mod continuu. Nu am venit cu sprijinirea unor investiții care să producă energie electrică în mod continuu, independent de condițiile meteo: centrale pe biomasă, centrale electrice pe gaz (Mintia, ș.a), centrale electrice prin arderea deșeurilor nereciclabile (model Polonia, de exemplu). Ar trebui să păstrăm în funcțiune centralele pe cărbune care încă mai există cel puțin până la finalizarea investițiilor de la Cernavodă. Ne-am concentrat doar pe fotovoltaice si eoliene și acum suportăm consecințele.

Creșterea producției într-un timp cât mai scurt este lucrul pe care trebuie să ne concentrăm eforturile în următorii ani, mai ales că peste un an reactorul 1 de la Cernavodă intră pentru cinci ani în reparație capitală, adică 700 MW producție mai puțin!

Din lista de nerealizări în domeniul energie cele de mai jos ne-au adus în situația actuală:

Nefinalizarea proiectelor de la Iernut, Tarnița, Cernavodă 2 și 3 (pentru o parte abia anul acesta au fost anunțate anumite evoluții)

Finalizarea investițiilor la hidrocentralele aflate în stadiu avansat de finalizare

Aproape nicio investiție în transportul de energie prin Transelectrica

Capacități minime de stocare

Nicio exploatare importantă de gaz

Sperăm ca anul acesta Ministerul Energiei să finalizeze mult așteptata strategie națională (deși Parlamentul a propus de ceva timp o variantă).


Nu încerc să politizez subiectul, scrie Ioan Mang, dar asumarea răspunderii trebuie să existe când vine vorba de sectoare de interes strategic cum este și energia, mai ales în situația geopolitică actuală. PNL și-a dorit foarte mult să controleze domeniul energiei, dar neprofesionalismul multora din cei pe care i-a susținut în funcții cheie se întoarce împotriva tuturor. (sursa)

Articolul precedentCare este cea mai bogată comună din România. Aici trăiesc milionarii, e plin de palate și mașini luxoase
Articolul următorRomânia se cutremură la unda de șoc a piețelor externe. Bursele din toată lumea cad, temeri majore privind recesiunea SUA