agrointel.ro: Prețurile la grâu și porumb au atins nivelul maxim permis la bursa de cereale din Chicago pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Livrările de cereale sunt puse în pericol, piețele au intrat în panică, iar creșterea se poate reflecta în prețul la raft.

Creşterile înregistrate, joi – 24 februarie 2022, de preţul grâului şi porumbului au atins nivelul maxim la bursa de cereale de la Chicago, după ce instabilitatea creată de atacul Rusiei asupra Ucrainei a pus sub semnul întrebării livrările unui important furnizor mondial de cereale, potrivit Bloomberg, citat de agerpres.ro.

Cotaţiile futures la ambele cereale s-au apreciat cu peste 5% fiind blocate la limita maximă de apreciere timp de peste o oră.

Grâul este la cel mai ridicat nivel de după 2012 iar cotaţiile la oleaginoase sunt şi ele în creştere, ceea ce alimentează îngrijorările că vor stimula şi mai mult inflaţia globală a produselor alimentare.

Astfel, în jurul orei 8:26 a.m. GMT, la Chicago Board of Trade preţul grâului era în creştere cu 5,7%, până la 9,3475 dolari per bushel (unitate de volum obișnuită imperială și americană bazată pe o măsură anterioară a capacității uscate, egal cu 27.2155 kg de grâu) fiind blocat la maximumul de 50 de cenţi peste preţul înregistrat la închiderea şedinţei precedente.

De amintit că Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.

Potrivit Itar-Tass, după anunțul televizat al preşedintelui rus Vladimir Putin despre o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, Rusia a suspendat, până la noi ordine, circulaţia navelor comerciale în Marea Azov, pe unde sunt exportate o parte din cerealele Ucrainei. Operațiunile continuă, însă, la porturile din Marea Neagră.

”Pieţele au intrat în panică în această dimineaţă”, a subliniat și firma franceză de consultanţă Agritel.

Marii importatori de cereale sunt deosebit de vulnerabili, în condiţiile în care Ucraina şi Rusia aprovizionează foarte multe ţări din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa.

Atenţia pieţelor se va îndrepta spre o licitaţie de achiziţionare de grâu care ar urma să fie organizată joi în Egipt, cel mai mare importator mondial.

Agritel precizează că până acum Egiptul a fost inundat cu oferte de grâu provenit din bazinul Mării Negre însă în contextul actual este neclar care sunt furnizorii care vor mai participa la licitaţia de joi. Situaţia este agravată și de seceta din America de Sud care a înrăutăţit perspectivele privind livrările de soia boabe, cotaţiile futures ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani.

Cotaţiile la ulei de palmier sunt şi ele la maxime istorice din cauza deficitului de mână de lucru care limitează producţia în Malayezia, unul din principalii producători.

Creșterile ar putea să se resimtă în prețurile de la raft, deoarece o gamă largă de produse de la paste până la ciocolată vor deveni mai scumpe, afectând şi mai mult bugetele gospodăriilor.

Toate acestea în condițiile în care în luna ianuarie un indicator al preţurilor mondiale la alimente calculat de Naţiunile Unite s-a apropiat de un nivel record. (agrointel.ro)

Articolul precedentAr fi MARE păcat să avem iar graniță cu URSS-ul… Între timp, rușii atacă Insula Șerpilor, la 40 de kilometri de Sulina!
Articolul următorPentagonul ordonă desfășurarea a 7.000 de soldați americani în Germania…