Alături de alte şase ţări, România se înscrie în rândul statelor membre ale Uniunii Europene care au obligația adoptării monedei euro, ceea ce ar însemna, practic, participarea cu drepturi depline la Uniunea Economică şi Monetară – a spus deputatul bihorean Ioan Mang într-o declarație politică susținută în Parlament.
Această obligație rămâne însă doar la nivel teoretic, pentru că, la nivel practic, țara noastră ar trebui să îndeplinească mai multe condiții. Aceste condiții vizează criteriile de convergență nominală, juridică şi reală.
Criterii de convergență privesc stabilitatea preţurilor, finanţele publice, stabilitatea cursului de schimb, ratele dobânzilor pe termen lung, aşa cum sunt prevăzute în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Cele de convergență reală vizează apropierea cât mai mult de media zonei euro pentru o serie de indicatori, precum nivelul PIB/locuitor, productivitatea muncii, energointensivitatea, etc. Acestea din urmă nu sunt menţionate explicit în legislaţia relevantă a Uniunii Europene, însă devin din ce în ce mai importante în aprecierea gradului de pregătire al unui stat pentru adoptarea monedei unice.
Așadar, în perioada premergătoare adoptării monedei unice, economia noastră trebuie să parcurgă ajustările necesare integrării în zona euro, marcate de reforme structurale, cu efecte asupra competitivității generale. Însă, indiferent cât de mult ne place sau nu, trebuie să recunoaștem cu toții că, astăzi, România nu îndeplinește aceste criterii. Și nu e vina acestei guvernări! Din contră, alții – cei care astăzi știu doar să critice – ar trebui să se simtă cu musca pe căciulă.
La finalul guvernării PSD din 2019, România avea o poziție foarte bună în privința îndeplinirii criteriilor de începere a procesului de trecere la moneda euro. Începând însă cu 2020, guvernările ”fantastice” de dreapta ale domnilor Orban, dar mai ales Cîțu, în special prin împrumuturile masive, au compromis grav aceste condiții esențiale. Astăzi, România se vede nevoită să refacă calendarul aderării la euro.
Așa cum a arătat președintele PSD, domnul Marcel Ciolacu, când a plecat PSD de la guvernare mai rămăsese un singur criteriu de îndeplinit pentru a accede la zona euro. În acest moment, după doi premieri peneliști, am pierdut două sau trei criterii și ne-am întors iarăși de unde am plecat. Florin Vasile Cîțu a ratat, ca de obicei, o bună ocazie să tacă. Nu PSD s-a împrumutat de-a dreptul irațional și la dobânzi mult peste cele ale altor state, ci Florin Vasile Cîțu! Nu PSD conducea Ministerul Finanțelor în 2020 și avea poziția de premier în 2021, ci Florin Vasile Cîțu! Alături de Ludovic Orban, Florin Vasile Cîțu este unul dintre artizanii compromiterii condițiilor de trecere la euro!
În perioada actuală, diplomațiile din majoritatea țărilor europene depun eforturi susținute pentru a proteja și pentru a promova interesele țărilor lor, ca urmare a consecințelor grave declanșate de invazia rusă în Ucraina. În același timp, cel puțin în cazul anumitor State Membre, dar nu numai, Comisia Europeană, în primul rând, dar și Consiliul dau în mod constant, cel puțin la nivelul discursului public, semne de flexibilitate și deschidere. Dată fiind poziționarea firească și energică a României alături de aliații ei naturali, europeni și americani, date fiind contribuțiile semnificative ale țării noastre pentru sprijinirea cauzei comune pe care o apărăm, alături de garanțiile de securitate comune, generale, România și mai ales românii ar trebui să primească și ei o răsplată concretă pentru aceste eforturi. Dată fiind natura strict politică a deciziilor la care mă refer, România și românii ar trebui să primească o decizie favorabilă în ceea ce privește integrarea țării noastre în Spațiul Schengen.
Dacă este să fim realiști, obiectivul trecerii la moneda unică europeană rămâne în acest moment ne-realistă. În schimb, atât la nivelul Guvernului, cât și al Parlamentului ar trebui să ne concentrăm eforturile pe aderarea la spațiul Schengen! – a mai spus președintele PSD Bihor.
Declarație politică, Camera Deputaților, 18.05.2022