În domeniul Justiției – a spus deputatul bihorean Ioan Mang într-o declarație politică susținută în Parlament, mulți își dau cu părerea, mai ales politicienii de ”dreapta”, dar puțini pricep. La fel de mulți se dau mari ”luptători” pentru apărarea statului de drept, dar de fapt nu sunt altceva decât niște demagogi care repetă la nesfârșit lozincile altora, ei nefiind capabili să ducă la bun sfârșit niciun proiect concret.
Este și cazul deja celebrei sesizări a Curții Constituționale de către Înalta Curte de Justiție și Casație cu privire la OUG 71/2022 prin care s-a rescris articolul 155, alin.1 din Codul Penal privind prescripția. Mulți se dau viteji și vin cu ”soluții” din Opoziție, doar că atunci când puteau decide și acționa, nu au făcut nimic.
PSD a spus de la bun început că pentru a pune Codul Penal în acord cu observațiile Curții Constituționale trebuia depus un proiect de lege care să fie dezbătut și adoptat în regim de urgență în Parlament, tocmai pentru a se respecta voința românilor exprimată prin referendumul din 2019. În acest fel s-ar fi evitat riscul ca CCR să admită sesizarea ÎCCJ, ceea ce ar extinde perioada în dosarele unor infractori ar trebui închise pentru că nu mai există bază legală pentru întreruperea prescripției. Practic, din aprilie 2018 până în mai 2022, când a apărut actula OUG, în România nu au existat cauze de întrerupere a prescripției. Drept urmare, toate dosarele penale care au depășit termenul de prescripție generală în cei patru ani trebuie închise!
În acest context extrem de grav, spune Ioan Mang, consider că actuala Coaliție de guvernare trebuie să intervină cât mai rapid în Parlament cu o reglementare prin lege, în cazul în care CCR va respinge Ordonanța inițiată de ministrul Predoiu.
Anterior CCR a mai spus că nerespectarea voinței populare exprimate prin referendum contravine Constituției: „Curtea constată că reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61.” Curtea a spus, Curtea a auzit, pentru că cei care pretindeau că ”luptă” pentru statul de drept s-au prefăcut că nu știu de problemă.
Țin să vă reamintesc și faptul că în anul 2018, când eram la guvernare, tot PSD a depus un proiect de lege în Parlament care să modifice Codul Penal în conformitate cu decizia CCR, inclusiv în ceea ce privește întreruperea termenului de prescripție. Atunci USR și PNL s-au opus și au ieșit în stradă împreună cu simpatizanții lor, acuzându-ne pe noi, cei de la PSD că atentăm la statul de drept. Acum se vede clar cum am atentat! Dacă atunci, marii ”luptători” din USR și PNL nu se opuneau, astăzi nu se mai ajungea aici! Ghinion, cum ar spune un clasic în viață…
Infractorii care scapă acum pentru că nu s-a întrerupt prescripția, trebuie să le mulțumească celor de la USR și PNL, care promiteau reforma Justiției și în special fostului ministru al Justiției, Stelian Ion care, în conformitate cu decizia CCR, avea obligația să propună Parlamentului un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal. Timp de un an nu a făcut nimic, în schimb, astăzi e foarte priceput la a-i critica pe cei care se străduiesc să rezolve problema lăsată nesoluționată fix de el.
În încheiere, aș mai adăuga un singur lucru: mulți dintre cei care se dau astăzi viteji, ar trebui să intre în pământ de rușine. Că nu au făcut nimic bun pentru țara asta și au mințit pe față poporul acesta! – a încheiat președintele PSD Bihor.