România și lumea întreagă, spune ministrul de interne, este cuprinsă de cea mai gravă criză din ultimii zeci de ani.

Noaptea trecută, 27.000 de angajați ai MAI au ieșit pe străzi în cea mai mare acțiune din ultimii 30 de ani desfășurată de poliție și de jandarmrie, dar și de poliția de frontieră. Au fost de asemenea verificate 60.000 de persoane aflate în carantină sau în izolare la domiciliu.

Ordonanța militară 3 interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței cu excepția celor care merg la muncă, pentru cumpărături esențiale, asistență medicală de urgență, îngrijirea persoanelor vulnerabile sau a animalelor de companie.

Aceste situații se aplică, între orele 11 și 13, și persoanelor de peste 65 de ani.

Sunt permise, limitat, activități fizice scurte, dar sunt interzise sporturile de echipă.

Deplasările în scop umanitar, de voluntariat, pentru donat de sânge, sau muncile necesare în agricultură sunt permise. La fel și cele pentru comercializarea produselor agricole.

Adeverințele de la locul de muncă sunt acceptate și fără ștampilă. Sunt de asemenea acceptate și declarații pe proprie răspundere în format electronic – pe telefonul mobil.

Toate instituțiile publice și agenții economici vor demarca vizibil spațiul de securitate dintre persoanele care așteaptă la rând.

Se suspendă toate zborurile comerciale spre Franța și Germania și dinspre aceste țări către România, pentru 14 zile.

Armata va da sprijin pentru paza unor obiective dar și pentru activități de ordine publică, alături de poliție și jandarmerie și pentru paza frontierelor.

Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate într-un termen de 90 de zile DE LA încetarea stării de urgență.

Se suspendă internările medicale și intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente pentru două săptămâni. Vor fi de asemenea externați toți pacienții care nu reprezintă urgențe.

DONATORII DE SÂNGE SUNT RUGAȚI SĂ ÎȘI CONTINUE ACTIVITATEA!

Articolul precedentOrban îl contrazice pe Iohannis
Articolul următorMagazinele de electrocasnice din mall-uri se redeschid