Deputatul bihorean Ioan Mang a făcut, prin intermediul unei postări pe Facebook, câteva precizări referitoare la anumite știri alarmiste apărute în ultimele zile în spațiul public care susțineau că, în condițiile renunțării de către Guvern la compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților – după ce prețul pe litru a ajuns la cel mai scăzut nivel de la invadarea Ucrainei de către ruși – Executivul ar încuraja de fapt o nouă creștere de prețuri.


A spune că statul scumpește cu premeditare carburanții este o minciună și o manipulare, scrie Ioan Mang.

Conform președintelui PSD Bihor, adevărul este că:

1) acciza la carburanți este la cel mai mic nivel posibil, la minimul permis de Directiva europeană în materie;

2) acciza a scăzut cu 10 eurocenți/mia de litri, față de anul trecut;

3) Guvernul a prorogat indexarea accizei cu rata inflației din ultimii 7 ani; dacă n-ar fi făcut-o, acciza ar fi crescut cu 34%.

Sunt 3 argumente clare, scrie Ioan Mang, care arată fără dubiu că ministerul Finanțelor condus de PSD a ales să susțină un preț cât mai mic posibil al carburanților, în beneficiul populației, al economiei și pentru reducerea inflației.

o Prin scăderea accizei carburanților la cel mai mic nivel se atenuează cât mai mult posibil efectul suspendării compensației de 50 bani, de la 1 ianuarie, respectiv prețul pe litrul de carburant rămâne relativ stabil, specialiștii estimând creșteri maximale de aproximativ 30 de bani/litru.

o Compensația de 50 de bani/litrul de carburant a fost suspendată pentru că și-a produs efectele, scopul a fost atins, prețul carburanților a coborât mult, până la nivelul din ianuarie 2022, cel de dinainte de declanșarea războiului din Ucraina.

Dacă situația o va impune Guvernul va reactiva rapid aplicarea compensării de 50 de bani/litrul de carburant, a concluzionat deputatul bihorean. (sursa)

Articolul precedentSalarii 2023. Ce modificări intră în vigoare de la 1 ianuarie. Cine mai primește sporuri și compensări pentru orele suplimentare
Articolul următor7,6 milioane de români au o ocupație, peste 11 milioane sunt inactivi pe motiv de vârstă ori sănătate, sau șomeri