Inteligența artificială (IA) transformă economiile, creând oportunități, dar prezentând și riscuri de creștere a inegalității, arată raportul pe 2025 al UNCTAD, organism afiliat ONU.

Raportul pe 2025 pe privind tehnologia și inovarea al UNCTAD avertizează că, deși inteligența artificială poate fi un instrument puternic de progres, aceasta nu este în mod inerent incluzivă.

Secretarul general al UNCTAD, Rebeca Grynspan, a subliniat că este imperios necesar ca oamenii să rămână în centrul dezvoltării inteligenței artificiale, făcând apel la o cooperare internațională mai strânsă pentru „a muta accentul de la tehnologie la oameni, permițând țărilor să co-creeze un cadru global pentru inteligența artificială”.

Se preconizează că inteligența artificială va atinge o valoare de piață de 4,8 trilioane de dolari până în 2033, devenind o forță proeminentă în transformarea digitală. Cu toate acestea, accesul la infrastructura și expertiza IA rămâne concentrat în câteva economii. Doar 100 de întreprinderi, în principal din SUA și China, reprezintă 40% din cheltuielile corporative globale pentru cercetare și dezvoltare. Giganții tehnologici de vârf, precum Apple, Nvidia și Microsoft, au fiecare o valoare de piață de aproximativ 3 trilioane de dolari, rivalizând cu produsul intern brut al întregului continent african. Dominația pieței, atât la nivel național, cât și la nivel corporativ, poate mări decalajele tehnologice, lăsând multe țări în curs de dezvoltare în pericol de a nu beneficia de avantajele acesteia, arată raportul UNCTAD, organ interguvernamental permanent al Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Inteligența artificială remodelează locurile de muncă

Inteligența artificială ar putea avea un impact asupra a 40 % din locurile de muncă din întreaga lume, oferind câștiguri de productivitate, dar stârnind și îngrijorări cu privire la automatizare și eliminarea locurilor de muncă. Beneficiile automatizării bazate pe IA favorizează adesea capitalul în detrimentul forței de muncă, ceea ce ar putea accentua inegalitățile și reduce avantajul competitiv al forței de muncă cu costuri reduse în economiile în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, IA nu înseamnă doar înlocuirea locurilor de muncă, ci și crearea de noi industrii și emanciparea lucrătorilor. Este esențial să se investească în recalificarea, creșterea competențelor și adaptarea forței de muncă pentru a se asigura că IA sporește oportunitățile de angajare, în loc să le elimine.

AI este esențială pentru politicile industriale și de inovare moderne

AI redefinește oportunitățile economice, plasând tehnologia, inovarea și serviciile intensive în cunoștințe în centrul strategiilor naționale de dezvoltare. Pentru a stabili politici eficiente în materie de inteligență artificială, țările ar trebui să ia în considerare trei puncte de sprijin esențiale: infrastructura, datele și competențele. Poziționarea strategică în aceste domenii va determina dacă națiunile pot adopta AI în mod eficient, dacă pot promova inovarea locală și dacă pot alinia dezvoltarea IA la nevoile lor socioeconomice. (sursa)

Articolul precedentCele mai bune 6 alimente conservate pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral, conform nutriționiștilor
Articolul următorHidrocentrala de la Răstolița va începe producția la sfârșitul anului: Energie verde 100%