Inflația ridicată și costul mare al creditelor îi face până și pe americanii cu venituri mari să se teamă că în perioada următoare nu vor mai putea să își acopere costurile necesare traiului de zi cu zi.

Mai mult de unul din trei (34,9%) consumatori americani s-au declarat îngrijorați cu privire la capacitatea de a-și plăti facturile, față de 28,7% cu un an mai devreme, potrivit unul sondaj realizat de Rezerva Federală din Philadelphia.

Americanii mai tineri sunt cei mai expuși să simtă presiunea financiară, în comparație cu cei mai în vârstă.

Se renunță la produse esențiale

Astfel, un procent de 41% dintre consumatorii americani cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani s-au declarat îngrijorați că nu își pot achita facturile, comparativ cu doar 22% dintre cei cu vârsta de peste 65 de ani.

Sondajul FED Philadelphia a constatat o creștere ”mare și semnificativă” în ultimul an a persoanelor care în prezent își pot plăti facturile, dar sunt îngrijorate că nu vor putea să o facă în următoarele șase luni.

Ponderea acestora a crescut de la 20,7% în urmă cu un an la 26,2% în prezent.

Unii consumatori chiar își reduc cheltuielile pentru produse esențiale, cum ar fi mâncarea sau îngrijirea medicală, pentru a-și putea acoperi costurile de trai, 23,5% dintre toți americanii spunând că fac asta, comparativ cu 17,1% dintre cei cu venituri mari.

Alte măsuri includ luarea unui loc de muncă suplimentar, contractarea de împrumuturi mai mari și scoaterea anticipată a banilor din economiile pentru pensii.

Inflația ridicată și dobânzile mari ale creditelor continuă să pună presiune pe bugetele consumatorilor din SUA, chiar și pentru cei din partea superioară a spectrului de venituri, arată sursa citată, potrivit Bloomberg.

Cei cu venituri mai mari, cei mai îngrijorați de viitor

O parte semnificativă a americanilor mai înstăriți fac față presiunii financiare prin diminuarea cheltuielilor, inclusiv prin reducerea vizitelor la restaurante și a banilor alocați pentru divertisment.

Sondajul constată o creștere notabilă în ultimul an a procentului consumatorilor care câștigă 100.000 de dolari pe an sau mai mult, dar care sunt îngrijorați să că nu vor avea cu ce să își plătească facturile în 2024.

Aproape o treime (30,8%) dintre consumatorii americani ce câștigă între 100.000 și 149.999 de dolari pe an sunt îngrijorați că nu vor putea în următoarele șase luni să își acopere costurile de trai, potrivit cercetării statistice, care a fost realizată între 22 martie și 6 aprilie.

Este o creștere mare, față de procentul de 21,3% dintre americanii incluși în această categorie de venituri care erau preocupați să facă rost de bani pentru a-și acoperi nevoile cu un an mai devreme.

În mod similar, 32,5% dintre cei care câștigă 150.000 de dolari sau mai mult au indicat că sunt îngrijorați de plata facturilor, față de 21,7% cu un an mai devreme.

În mod paradoxal, americanii mai înstăriți sunt mai îngrijorați decât cei 23% care câștigă între 70.000 și 99.999 de dolari, potrivit sondajului. (sursa)

Articolul precedentGiorgia Meloni denunță „nebunia ideologică” a interzicerii mașinilor pe combustibili fosili și spune că Italia o va „corecta”
Articolul următorDe la cititori. Noua metodă de a duce bograciul la Băile Felix